Månedens bog i januar: Svøm med dem som drukner af Lars Mytting

02.01.18
En dramatisk og spændende historie om familiehemmeligheder, skæbner og tragedier hen over de to verdenskrige.

Mystisk ulykke

Edvard vokser op hos sin bedstefar Sverre på gården Hirifjell. Hans forældre døde i en mystisk ulykke i Frankrig, da Edvard var ganske lille. Edvard var med sine forældre, da ulykken skete, men den lille dreng forsvandt og dukkede først op fire dage senere, langt væk fra hvor ulykken skete. Edvard har hele sit liv tumlet med spørgsmålene om, hvad der egentlig skete, da hans forældre blev dræbt. 
Da Edvards bedstefar dør, står der overraskende en smuk snedkeret trækiste klar til bedstefaderen. Hvem har lavet kisten?. Den lokale præst sender Edvard i den rette retning i fodsporene på bedstefaderens bror Einar. Det starter en dramatisk rejse for Edvard i jagten på svarene til alle hans spørgsmål.

En fransk tragedie

De to brødre Sverre og Einar blev uenige og gik hver sin hver vej under 2. verdenskrig. Derefter endte Einar, som ellers var uddannet snedker i Paris, på en øde isoleret ø langt ude blandt Shetlandsøerne. Da Edvard når frem til den lille ø, er Einar død nogle år forinden.
Men Edvard  møder den mytiske Gwen, som også via sin bedstefar spiller en stor rolle i historien. Gwen giver Edvard nogle af brikkerne i puslespillet. Sporene fører videre til Frankrig, til Somme og skyttegravene under 1. verdenskrig og nogle helt specielle værdifulde træer. Det hele hænger sammen med Edvards franske mors tragiske familiehistorie.

Medrivende og spændende

Jeg blev meget grebet af historien, dels på grund af de tragedier og skæbner, der bliver oprullet igennem nogle mørke kapitler i Europas historie, men også på grund af de gode persontegninger, det er levende komplekse mennesker, der må træffe nogle svære valg. Desuden er bogen velskrevet og meget medrivende. Historien er spændende opbygget, du få nogle brikker af gangen, men først til sidst har du det fulde billede og så bliver der bundet en meget fin sløjfe på hele historien til slut.

Materialer