Tjenerindens fortælling

Månedens bog i november: Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

01.11.17
Den canadiske forfatters dystopiske romanklassiker er blevet genudgivet.

Forestil dig at du har mistet retten over din egen krop. Den er blot et redskab, som magthaverne bruger til at føre slægten videre. 

Det er virkeligheden for kvinden Offred i Margaret Atwoods roman Tjenerindens fortælling fra 1985.

Bogen er blevet genudgivet i anledning af, at den i år er blevet til en populær og Emmy-prisvindende tv-serie.
 

 

Rigtigt og forkert

Atwoods bog foregår ved slutningen af sidste århundrede, hvor en stor miljøkatastrofe har gjort de fleste mennesker ufrugtbare. De få fødedygtige kvinder installeres hos samfundets spidser, der systematisk voldtager dem, så de kan bringe nye borgere til verden.

Skildringen af den gradvise nedbrydning af kvindernes rettigheder er uhyggelig, mens den på et andet niveau viser, hvordan den enkeltes moral reagerer på totalitarisme og diktatur.

For hvordan ved man, hvad der er rigtigt og forkert, når rigtigt og forkert ændrer betydning? Når man konstant får at vide, at blå er gul, (hvornår) bliver blå så til gul?  

Små ritualer

For Offred er det de bittesmå (forbudte) ritualer, der holder håbet om en anden verden i live. 

Smørklatten, som hun hver dag stjæler fra aftensmaden og ceremonielt smører over ansigtet. 

Enhver form for kropspleje er forbudt, men det fedtede smør er et alternativ, der gør det muligt for hende at tro på, at hun igen vil blive berørt med kærlighed og begær – at hendes krop er andet end et instrument for staten.

Fortællingen som modstand

Også fortællingen i sig selv er for Offred en forbindelse til den verden, der er gået under.

Ved at fortælle sin historie til dem, hun har mistet – hendes barn, mand og bedste veninde er blevet fjernet fra hende og overladt til en uvis skæbne – fastholder hun håbet om at se dem igen:

"Ved at fortælle dig noget som helst tror jeg i det mindste på dig, jeg tror på, at du er der, jeg tror dig til eksistens. Fordi jeg fortæller dig denne historie, fremtvinger jeg din eksistens."

Diktatur som normaltilstand

Tjenerindens fortælling er frem for alt en drøngod og velfortalt spændingsroman.

Offreds rejse fra frihed til undertrykkelse er skræmmende, ikke mindst fordi den er skildret så realistisk.  

Men det er beskrivelsen af, hvordan et diktatur langsomt bliver normaltilstand, der står tilbage. Som Offred siger et sted i romanen: 

"Intet forandrer sig øjeblikkeligt; i et badekar, der varmes langsomt op, ville man blive kogt levende, før man så sig om."

 

Materialer