Månedens bog i oktober: Kvinderne på slottet af Jessica Shattuck

01.10.17
Velskrevet, dyster historie om kvindeliv, moral, ydre og indre kaos og evnen til at leve med, hvad man har gjort eller ikke har gjort.

Kvinderne på slottet er noget så usædvanligt som en bog om enker efter tyske modstandsmænd. Det er ikke en vinkel på 2. verdenskrig, som vi tit ser i litteraturen.

Kultursammenstød

Den adelige Marianne lover at tage sig af eventuelle enker, hvis det attentat som hendes mand og andre skal til at lave mod Hitler, slår fejl. Attentatet slår, som vi ved, fejl og Marianne forsøger på bedste vis at navigere i krigens slutning og kaosset derefter. Det lykkes hende at opspore 2 enker med børn, som hun tager med til sit slot. Det går ikke gnidningsløst, for deres forhistorier er meget forskellige, og som årene går, træder modsætningerne tydeligere frem, indtil de sidst vælger hver deres vej fremad. Marianne må indse, at hendes måde at komme videre på ikke fungerer for de andre.

Det er store emner som behandles i bogen

Kvinderne på slottet fik mig til at tænke. Jeg ved stadig ikke, om jeg egentlig kan lide nogle af personerne, men det er en bog, man ikke lige ryster af sig. Det er en bog om skyld, skam og moral og accept. Findes der en fælles definition på moral? Er det f.eks. ok, at andre gerne vil glemme alt om, hvad der er sket under krigen og komme videre, hvis man selv husker lidt for godt og holder fast i de normer, der var før krigen?

Det er ikke en bog, jeg blev i godt humør af, men en bog der fik mig til at tænke over livet, hvordan man bruger det og især hvordan, man er over for andre.

Materialer