Kongeriget. Jo Nesbø

Månedens bog: Kongeriget af Jo Nesbø

31.10.20
Kongeriget er en grum, sørgelig, melankolsk skæbne- og hjemstavnsfortælling tilsat lidt Shakespeare, noget græsk tragedie og et drys af Nesbøs tørre humor. Jeg har altid høje forventninger til en ny bog af Jo Nesbø, og de blev indfriet. Det er en fremragende bog.

Hjemkomsten

Kongeriget er en lille familiegård lidt uden for en lille norsk bygd beliggende oppe på fjeldet. Her bor Roy alene og passer sit arbejde på en tankstation. Freden brydes, da hans bror Carl vender hjem fra udlandet medbringende en smuk kone, en amerikanerbil og store vilde forretningsplaner om et højfjeldshotel. Carl vil bygge på brødrenes grund, som de arvede efter deres forældre, der på mystisk vis kørte ud over en afgrund i faderens Cadillac og omkom.

Mørke hemmeligheder

Carls hjemkomst giver sprækker i fjeldet og bringer den lille bygds skjulte dagsordener og familiens mørke hemmeligheder fra fortiden frem i lyset. Nesbø bruger sine evner som plotmager til langsomt at tegne det grumme billede af, hvorfor Roy altid har haft både skam- og skyldfølelse overfor sin bror, og hvorfor Roy igen og igen føler, at han må redde sin bror. At gøre det der skal gøres uanset prisen og konsekvenserne. Men da Carl vender hjem med sin store planer, bliver det sværere og sværere for Roy at beskytte ham.

Et af årets store læseoplevelser

Skildringen af den lille norske bygd og dens arketypiske personer er meget gennemtænkt og levende beskrevet. Især beskrivelsen af de to brødre står meget stærkt, og jeg kan helt bestemt genkende noget Harry Hole i den ene af brødrene. Det er en mørk og spændende bog om ambitioner, loyalitet, kærlighed og familiebånd. En bog der kryber ind under huden på læseren. "Kongeriget" er helt sikkert en af de store læseoplevelser for mig i år.

Materialer