Månedens bog: Miss Island af Audur Ava Ólafsdóttir

Af Anonym
02.07.20
Miss Island er en skildring af et litterært, islandsk kvindeliv i 1960erne.

Kampen for at få lov til at være den, man er

Hovedpersonen Hekla vil være digter. Hun har altid skrevet, det har altid ligget i hende at skrive. Men i Island er digterne mænd, mens de smukkeste af kvinderne - og Hekla er smuk - i bedste fald kan  vinde prisen som Miss Island. Derfor må Hekla skrive i smug, især om natten efter arbejdet som servitrice på et lokalt hotel. Først i kladdehæfter, senere på en elektrisk skrivemaskine. Hendes noveller og romaner bliver publiceret. Og her skriver vi 1963!

Fem kroner om året

Der er mange bøger i de islandske hjem, hvor Hekla kommer, især islandske digte og skønlitteratur.  Men hun samler også inspiration på biblioteket.

"Når jeg ikke skriver, går jeg op på Stadsbiblioteket i Thingholtsstræti, som jeg har fået lånerkort til. Gebyret er på fem kroner om året, og lånerne kan tage tre bøger med ad gangen. Bygningen er omgivet af træer, og der er højt til loftet, iøjnefaldende dekorationer mellem spærene og silkebløde tæpper på gulvene." 

Varme venskaber

Forholdet til bedsteveninden Ísey, der som 22-årig allerede er gift og har to børn, er vigtigt. For veninden skriver også og er en dejlig samtalepartner. Også forholdet til bedstevennen den homoseksuelle Jon John fylder meget i romanen. Hekla og Jon John gifter sig proforma for begge at kunne udleve deres drømme. Men det er svært for dem, især Jon John lider.

"Det er lige så usandsynligt at bøsser bliver frie, som at mennesket går på månen, Hekla." 

Tidstypisk billede

Audur Ava Ólafsdóttir bog er skøn og gribende men også meget knugende at læse. Den specielle, islandske tone er signifikant, du er ikke i tvivl om, hvor du som læser er henne! Den er et tidstypisk billede for dem, der var "anderledes" og det omgivende snævertsynede samfund. Heldigvis er der sket meget siden da.

Materialer