Månedens bog: Nora af Merete Pryds Helle

02.12.19
Merete Pryds Helle genopliver Ibsens drama Et dukkehjem med denne roman om den sansende og levende Nora.

Det nordiske projekt Ibsen-NOR

Som led i det nordiske projekt Ibsen-NOR har Merete Pryds Helle skrevet romanen Nora baseret på Henrik Ibsens verdensberømte drama Et dukkehjem.

Norge i 1800-tallet

Forfatteren har valgt at lægge sin roman i samme tidsperiode og sted, nemlig i Norge i 1800-tallet. Vi følger Nora fra hun er 12 år hjemme hos sin far, til hun som gift med Thorvald Helmer og mor til tre børn til slut vælger at forlade sit hjem.

Lærkehjerne

Den patriarkalske far kalder Nora for en lærkehjerne og ikke vil læse op af Darwins Arternes oprindelse, mens Nora sidder og syr. Han siger: …”kvinden er… det reproducerende køn. Hun er skabt til at gentage livets vidunder. Den skønne gentagelse i musik, i sprog, i at sy som du gør. … Manden derimod, trænger dybt ind i tingene. Det er natur, Nora. Din natur og min natur.” 

Ingen tvinger da mig til noget

Den livlige Nora bliver meget forelsket i Helmer, som har sin gang som ung studerende i Noras hjem. De bliver gift og Nora er meget lykkelig. Hun vil gøre alt for sin mand, der viser sig at lide af svære depressioner, og bruger al sin energi på at gøre ham tilfreds. På den måde forsvinder hendes eget jeg. "Intet er skønt andet end det, der udfolder sig uden tvang" er en sætning, som er blevet sagt af en husven. Det tænker Nora over. "Men," tænker hun, "ingen tvinger da mig til noget!« 

Kvindefrigørelse

En rejse til Italien for at lette Helmers formørkede sind, forandrer dog livet for dem begge. Nora forstår mere og mere, hvor forkrøblet deres ægteskab er, og hvordan hun som kvinde lever sit liv gennem Helmer. Han bliver helbredt for denne gang, men Nora må forlade ham og børnene for at finde ind til sig selv som kvinde og menneske.

Flot og beskrivende sprog

Selv om handlingen i Et dukkehjem nok er kendt for de fleste, tegner Merete Pryds Helle et helt nyt billede for os som læsere. Det gør hun ved at lade Nora fortælle om sine inderste tanker og følelser i et fantastisk flot og beskrivende sprog. Alt i alt en usædvanlig skøn læseoplevelse. 

Materialer