Ambrose Akinmusire - Origami Harvest (Blue Note, 2018)

Musikanbefaling: Ambrose Akinmusire - Origami Harvest

12.04.19
Det kan betale sig at lytte, når nogen sætter ny, ukendt musik på.

En formiddag lige inden Hovedbiblioteket åbner, jeg rydder op og tænder lys i afdelingen for Musik, Film og Spil.

Min kollega Patrick er i gang med at tage reserveringer fra, han har som så ofte før sat en cd på til arbejdet.

Det er som regel jazzklassikere, der kører i behagelig rotation med Miles Davis’ Kind of Blue som tilbagevendende pejlemærke.

Dagens udvalgte skive er jeg dog ikke hørt før. 

En strygekvartet tager over

Det er jazz, moderne jazz, fornemmer jeg med det samme. En prøvende trommesolo, der snart ledsages af trompet, klaver og strygere. 

Der er elementer af rap, crossover – minder mig om Robert Glasper og Kendrick Lamars udgivelser, der også befinder sig i grænselandet mellem hip hop og jazz. 

Men nu tager strygerne helt over, klassisk musik lige pludselig! Jeg kommer til at tænke på en strygekvartet af Ravel? 

Et helt ny dimension åbner sig i musikken. Strygerne maler en kølig, eftertænksom melankoli oven på den varme, cool og hip hop-tonede jazz.  

Jeg står foran højtalerne. Svæver væk sammen med strygerne, og vender først tilbage, da trommerne, klaveret og trompeten igen falder ind.

Et flyvende tæppe

Patrick og jeg må give hinanden ret - det her er vitterligt en kombination af jazz, hip hop og kammermusik, ingen af os har hørt før. 

Jeg finder coveret frem. Ambrose Akinmusire, Origami Harvest.

En googlesøgning fortæller, at bagmanden er en amerikansk jazztrompetist, og at albummet tematiserer raceforhold og politik i nutidens USA ved at sætte uvante musikalske elementer sammen. Heriblandt rapperen Kool A.D. og strygekvartetten Mivos. 

Musik er for mig bundet op op på følelser, stemninger og situationer, og Origami Harvest vil nok altid minde mig om en stille formiddag på biblioteket, inden dørene åbner, hvor en strygekvartet tog mig med ud på et flyvende tæppe, jeg ikke vidste fandtes.

Og hvordan det betaler sig at lytte nysgerrigt, når nogen sætter musik på. Man risikerer at gøre en opdagelse, man ikke havde regnet med. 

Materialer