Musikbiblioteket sætter fokus på ny dansk kompositionsmusik

04.04.19
Den nye danske klassiske musik oplever stor interesse og anerkendelse fra udlandet. Biblioteket sætter i øjeblikket fokus på den store talentmasse inden for ny dansk kompositionsmusik.

Du kender sikkert Carl Nielsen, men har muligvis aldrig hørt om Bent Sørensen eller Hans Abrahamsen?


De to sidstnævnte komponister har ellers begge vundet den prestigefyldte Gravemeyer Award i henholdsvis 2016 og 2018. En pris der i den klassiske musiks verden er noget af det største en kunstner kan opnå.  
I det hele taget vrimler det med talent i den samtidige danske kompositionsmusik, der byder på alt fra eksperimenterende multimodale værker til mere traditionelle orkesteropsætninger. 


I Simon Steen Andersens Black Box Music dekonstruerer komponisten på udfordrende vis dirigentens rolle, hvor to gigantiske hænder leger virtuel dirigent for et klassisk orkester. På scenen står solisten med hænderne begravet i en sort boks med indbygget kamera og diverse lydkilder. Hans dirigent-hænder projiceres op på et lærred, hvor man fra salen ser de gigantiske hænder spille på alt fra stemmegafler til elastikker og ventilatorer og samtidig dirigere de 15 musikere. Eksperimenterende, forundrende og ganske fabelagtigt.


I den mere traditionelle - men  dog alligevel moderne - ende finder vi Hans Abrahamsens Let Me Tell you. Et storslået orkesterværk og sangcyklus skrevet til den canadiske sopran Barbara Hannigan. Værket er en fortolkning af den Britiske forfatter og librettist, Paul Griffiths bog om karakteren Ophelia fra Shakespeares værk Hamlet. Som i Griffiths bog er teksten i Abrahamsens Let me Tell you begrænset til kun 480 forskellige ord. Det er de ord som indgår i Ophelias dialog i Hamlet.


I vores musikbibliotek kan du frem til den 1. juni opleve vores udstilling, som sætter fokus på den nye danske kompositionsmusik. 


Derudover kan du gå på opdagelse i vores digitale univers, hvor du blandt andet kan lytte til vores podcast Min Tone i Livet, hvor forskellige danske komponister fortæller om et stykke musik, der har gjort særligt stort indtryk på dem. Den første podcast i vores serie om nye danske klassiske komponister er med komponisten Mette Nielsen.
 

Materialer