Når noget er gratis, så er du produktet

Hvad koster et æble? ... en tablet? ... en Instagram-profil? Hvad koster 750 KB data om dig?

Når noget er gratis, så er du ofte produktet. Du betaler med data om dig, når du bruger gratis, online tjenester. Det kan være dine søgeord og klik på sociale platforme, dine lokationsdata, dine spillelister via din musikapp eller din løbetid på din ugentlige løbetur.

En dansker bruger i gennemsnit 5 timer og 7 min. på internettet hver dag. Det er både børn og voksne, der efterlader spor om deres adfærd, der  bl.a. bruges til at målrette reklamer. Derfor er det værd at overveje, hvilke oplysninger du ønsker at dele om dig selv (og dine børn) - og hvilke dine børn deler i deres færden på nettet. Hvad vil du sælge dig selv for?

Et godt sted at starte er at tjekke din egen og dine børns smartphones privatindstillinger. Her kan du læse mere om, hvordan du ændrer jeres indstillinger.

I bibliotekets forældre-fællesskab på Facebook om børns digital dannelse, Vores digitale børn, kan du løbende få viden og indblik i børns medievaner og deltage i debatten om, hvordan vi bedst støtter vores børn i at vokse op i en højteknologisk tidsalder.