Illustration: Helle Frøsig

Niels Holgersens 1. bud: Du skal ære din far og mor

Af Anonym
06.04.21
Gå med i Niels Holgersens fodspor og læs om de 5 bud, der er med til at forme ham som et "rigtigt" menneske.

Niels Holgersens 1. bud: Du skal ære din far og mor

Selma Lagerlöf mente, at man skulle følge særlige værdier for at ende som et rigtigt menneske. Vi har valgt at kalde dem Niels Holgersens 5 bud. 
Første bud lyder: Du skal ære din far og mor.

Udvise taknemmelighed

Da Niels Holgersens forunderlige rejse blev skrevet i 1906-07, var forholdet mellem børn og forældre anderledes end i dag. Barnet skulle ære sin far og mor, som jo var dem, der passede på det, gav det tryghed, mad og tøj. Når man blev voksen og ikke havde brug for sine forældre på samme måde, skulle man udvise taknemmelighed for alt det, som forældrene gav under opvæksten og aldrig glemme det. Vigtigt var også at hjælpe forældrene i deres alderdom.

Dyk ned i historien

Her får du en smagsprøve fra kapitlet ” Den gamle bondekone”, hvor budskabet om at barnet skal ære sin far og mor bliver tydeligt:

Niels, Mårten Gase og Dunfin søger ly for natten og kommer til en bondegård, som tilsyneladende er forladt. Inde i laden står koen Rödlinna og brøler efter sin aftensmad, som madmor ikke har givet hende. Det viser sig, at madmor, den gamle bondekone, ligger død i stuehuset, ganske enkelt slidt ihjel. Koen fortæller Niels, der forstår dyrenes sprog, at den gamle bondekones mand for længst er død, og børn og børnebørn flyttet hjemmefra. Hun har passet gården selv og levet i ensomhed og længsel efter sine børn i sin alderdom.
Nils læser salmer over den døde kone og tænker over sine egne forældre.

- Tænk, at forældre kan længes sådan efter deres børn! Det havde han aldrig vidst. Tænk, at livet ligesom kan være forbi for dem når børnene er borte! Tænk, hvis dem derhjemme længtes efter ham på samme måde som den gamle kone havde havde længtes! Den tanke gjorde ham glad, men han turde ikke tro den. Han havde ikke været sådan at nogen kunne længes efter ham. Men hvad han ikke havde været, det kunne han måske blive.

Læs højt og gå i dialog med dit barn

Tal med dine egne børn eller børnebørn om deres forhold til deres egne forældre. Tag udgangspunkt i kapitlet ”Den gamle bondekone”, læs det højt eller nogle afsnit i det. Ovenstående citat har vi fra den elektroniske udgave af bogen på eReolen (omkring 31 %  inde i teksten). Gå i dialog og tal om:

  • Hvad vil det sige at ære sin far og mor? 
  • Ærer du din far og mor?

Bogen "Niels Holgersens forunderlige rejse" kan lånes på eReolen som e-bog og netlydbog samt i en forkortet udgave som netlydbog

Forløbet om Selma Lagerlöf laves i samarbejde med Betty Nansen Teatret og suppleres med podcasts, højtlæsning og bogposer til børnefamilier. Følg med på bibliotekets hjemmeside, Instagram og Facebook fra d. 6. april - 14. maj.

Materialer