Illustration: Helle Frøsig

Niels Holgersens 2. bud: Vær en god kammerat

Af Anonym
06.04.21
Gå med i Niels Holgersens fodspor og læs om de 5 bud, der er med til at forme ham som et "rigtigt" menneske.

Niels Holgersens 2. bud: Vær en god kammerat

Selma Lagerlöf mente, at man skulle følge særlige værdier for at ende som et rigtigt menneske. Vi har valgt at kalde dem Niels Holgersens 5 bud. Andet bud lyder: Vær en god kammerat.

(Ud)dannelsesrejse

I Niels Holgersen fokuserer Selma Lagerlöf på moral, forholdet til naturen, forholdet til dyrene, kendskab til Sveriges geografi, kendskab til kulturen og historien. Hun udtrykker også en stor nationalfølelse - Sverige er det bedste land. At rejse gennem Sverige på gåseryg giver Niels chancen for at undersøge og opleve det, som Selma Lagerlöf mener er vigtigt for at ende som et rigtigt menneske. Da Niels Holgersens vidunderlige rejse blev skrevet i 1906-07, var det vigtigt for barnet at lære at være en god kammerat. På den måde kunne man gebærde sig ude i samfundet og agere ”rigtigt”. Ikke mindst ville det gøre forældrene stolte.  

Dyk ned i historien

Her får du en smagsprøve fra kapitlet ”Studenten”, hvor budskabet om at være en god kammarat bliver tydeligt: 

Svigte sin rejsekammerat

Ravnen Bataki sætter Niels på en prøve. Under turen på Batakis ryg, sætter han Niels ned i Uppsala, hvor lærdommen bor og regerer. Her bliver Niels betaget af studentermiljøet. Han møder studenten, hvis liv han gerne vil bytte med. Da studenten mister den opgave, han har brugt 5 år på at skrive og skal til eksamen i, synes han, at hans eget liv efterhånden er håbløst. Derfor vil han gerne bytte sit liv med Niels’ frie liv. Niels hjælper studenten med at finde manuskriptet, og studenten bliver glad igen og vil ikke længere bytte. Det er heldigt for Niels, da en bytning ville være det samme som at svigte sin rejsekammeret Mårten Gase, som ellers ville ende på slagtebænken.

Du er da den største idiot, jeg nogen sinde har mødt! fór Bataki ud mod drengen. – Har du givet studenten manuskriptet? Så behøver du ikke at gå ind til ham. Han kommer aldrig mere til at sige at han vil være sådan en om dig. Drengen stod også og stirrede på studenten der var så glad at han dansede rundt i sit lille værelse i den bare skjorte, og så vendte han sig til Bataki. – Jeg forstår godt at du ville sætte mig på en prøve, Bataki, sagde han. – Du tænkte sikkert at jeg ville lade Mårten Gase klare sig selv på denne vanskelige rejse, så snart jeg selv kunne få det godt. Men da studenten fortalte sin historie, kom jeg til at tænke på hvor grimt det var at svigte en kammerat, så det ville jeg ikke gøre. 

Læs højt og gå i dialog

Tal med dine egne børn eller børnebørn om, hvordan man er en god kammerat. Tag udgangspunkt i kapitlet ”Studenten”, læs det højt eller nogle afsnit i det. Ovenstående citat har vi fra den elektroniske udgave af bogen på eReolen (omkring 65 % inde i teksten), læs det højt eller nogle afsnit i det. Gå i dialog og tal om:

  • Er Niels en god kammerat?
  • Hvordan er du en god kammerat?

Bogen "Niels Holgersens forunderlige rejse" kan lånes på eReolen som e-bog og netlydbog samt i en forkortet udgave som netlydbog

Forløbet om Selma Lagerlöf laves i samarbejde med Betty Nansen Teatret og suppleres med podcasts, højtlæsning og bogposer til børnefamilier. Følg med på bibliotekets hjemmeside, Instagram og Facebook fra d. 6. april - 14. maj.

Materialer