Niviaq Korneliussen vinder Nordisk Råds Litteraturpris 2021

Af Anonym
03.11.21
Den grønlandske forfatter, Niviaq Korneliussen, har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris 2021 for romanen "Blomsterdalen" (Naasuliardarpi).

Første gang til Grønland

Niviaq Korneliussen modtog i går aftes Nordisk Råds Litteraturpris 2021 for romanen "Blomsterdalen". Det er dermed første gang at litteraturprisen går til Grønland.

Juryens baggrund

Om baggrunden for præmieringen af "Blomsterdalen" skriver Nordisk Råds jury blandt andet: ”Niviaq Korneliussen får prisen for værket, som er en smuk, men også smerteligt rå fortælling.”
 ”Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begejstret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kærlighed, om venskab og om at være en del af et postkolonialt samfund. Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet.
Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed … Det er stærk kunst, der vil leve.”

Sorg, fortvivlelse men også varme betragtninger

I Blomsterdalen følger vi en ung grønlandsk kvinde, der allerede som 13-årig oplever det første selvmord i sit nærmiljø. Trods en god kæreste, en kærlig familie og store planer om en universitetsuddannelse i Århus føler hun ikke, at tingene er som de skal være. Med Blomsterdalen tematiserer Niviaq Korneliussen både sorgen og fortvivlelsen, der dog momentært brydes af både varme og humoristiske betragtninger.

Stort tillykke til Niviaq Korneliussen!

Læs mere om nomineringen på Nordisk Råds hjemmeside

Nominering i 2015

Niviaq Korneliussen debuterede i 2014 med romanen "HOMO sapienne", der bibragte hende en nominering til Nordisk Råds litteraturpris i 2015.

Om Nordisk Råds Litteraturpris

Nordisk Råds litteraturpris er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, en digtsamling, en novellesamling eller en essaysamling, som opfylder høje litterære og kunstneriske krav. Formålet med Nordisk Råds fem priser er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og det nordiske miljøsamarbejde, samtidigt med at anerkende fremtrædende kunstneriske og miljømæssige indsatser. Med prisen følger 300.000 kr.

Materialer