Njals saga er nøglen til håndbold-sejr over Island

10.01.20
OPTAKT: Et gedeskind og en topatlet med to skudarme bliver afgørende i morgendagens danske EM-åbningskamp.

Biblioteket Frederiksberg tyvstarter vinterens store fokus på Njals saga med en sagaguide til Islands kamp mod Danmark ved EM i herrerhåndbold. En på papiret svær kamp mod et brølstærkt hold af rødskæggede vikinger, der ikke giver sig, før sidste blodsstråle er tørret ind på halgulvet.

De danske håndboldstjerner skal have taktikken 100 procent afstemt for at slukke den islandske vulkan, som TV2-kommentator Thomas Kristensen skreg med tyndslidt stemme i 2007, da reserven Lars Møller Madsen bankede to sidste-øjebliksmål ind og sendte islænderne ud i VM-kulden: https://www.youtube.com/watch?v=lUWxZY5523Q.
Lars Møller Madsen frister i dag en tilværelse som håndboldpensionist, men til alt held har Biblioteket Frederiksberg lokaliseret en hidtil hemmeligholdt nøgle til det islandske holds styrker og svagheder.

Njals saga og håndbold

Kampen mod de stærke, kloge og udholdende islændinge bliver svær at vinde, men vi har nærlæst Njals saga, en af de mest berømte islændingesagaer om det barske liv for øens allerførste beboer. Ret beset er aftenens islandske holdboldspillere efterkommere af Njal, Halgerd, Flose, Høskuld, Skarpheden og alle de andre karakterer fra Njals saga. 

På den baggrund udpeger vi her tre kampafgørende fokuspunkter, som Danmark skal fokusere særligt på i morgen kl. 18.15. Tager vi ved lære af Njals saga, tror vi på, at vi står til at vinde. 

1) ISLAND VIL GÅ TIL STÅLET

Islændingene er et hold, der kan matche alle fysisk. Kampen bliver brutal og ingen sælger sig billigt. Mikkel Hansen og co. skal være indstillet på en herrefight af rang, og måske endda på situationer, der går til grænsen af reglementet.  

I Njals saga møder vi en voldsparathed uden sidestykke. I en timeout i sagaens blodrus lægger den nedrige Flose sin taktik, der lyder:

"Når vi samles skal vi ride til Bergtorskvol med alle mændene og angribe Njalssønnerne med ild og jern og ikke trække os tilbage før alle er døde"” - Njals saga, s. 217

Den ellers samlende og diplomatiske figur Njal er heller ikke sen til at sætte kursen:

"Nu har jeg tænkt lidt over sagen, og jeg tror, at man vil blive nødt til at fare en smule hårdhændet og voldsomt frem" - Njals saga, s. 217 
 

2) SVAN VIL SPILLE BLÆNDENDE

En måde et bryde igennem den hårde infight er at spille udenom den. At bruge fløjene. Veteranen på Danmarks højrefløj, Lasse Svan Hansen, vil som sædvanligt være en nøglespiller i Danmarks landsholdstrup. Er han skadet? Vil han spille? Vi tror på, at rygterne er en del af et gevaldigt røgslør Nikolaj Jakobsen puster ud omkring troldmanden Svan.

Sådan er det i hvert fald med navnebroren "Svan" i Njals saga. Han udøver sin magi over modstanderen Usviver, som uskadeliggøres af tågeslør:

“Svan tog et gedeskind og viklede det om hovedet og sagde:

Bliv tåge, 
bliv blændværk 
og syner for alle, 
der søger dig.

Nu fortælles det, at de – Usviver og hans folk - red op på højderyggen ved Bjørnefjord. Der blev de mødt af en tæt tåge.”  - Njals saga, s. 28-29 

3) GUNNARS SØN KAN OGSÅ HUGGE MED HØJRE HÅND

Nu skal der fortælles om Arnór Þór Gunnarsson fra tyske Bergischer HC. Han er Islands profil på højrefløjen. Der er to ting vi bør hæfte os ved: At efternavnet Gunnarson slet og ret betyder Gunnars søn, og at denne søns angivelige venstrehåndethed kan være et blufnummer.

I Njals saga er Gunnar nemlig en velbeskrevet hovedperson, som i øvrigt bliver dræbt i et baghold på side 133 i Njals saga. Men hvilken hovedperson! Hans færdigheder er imponerende, ikke mindst hurtigheden og evnen til at bruge begge hænder i kamp:

”Han var stor af vækst og stærk, i kamp var han den bedste blandt mænd. Han huggede og kastede med begge hænder, hvis han ville, og han svingede sværdet så hurtigt, at det så ud, som om der var tre i luften. Med bue skød han bedre end alle andre og ramte alt, hvad han skød på. I fuld udrustning sprang han længere end sin egen højde og ikke kortere baglæns end forlæns. Han svømmede som en sæl, og den idrætsgren fandtes ikke, som det ikke var nyttesløst at udfordre ham i, og man har sagt, at ingen var hans ligemand.” - Njals saga, s. 38-39 

___________________________________________________

Installationen Enter Njála - din algoritme, din saga vises på Biblioteket Frederiksberg 23. januar - 6. marts 2020

Med hestehår og biometri bringer installationen biblioteksgæsten helt tæt på Njal sagas verden af ære og skam. Se mere om alle arrangementer og tiltag herudner og mis ikke ferniseringen den 22. januar

___________________________________________________

Alle citater er fra Kim Lembeks oversættelse, Gyldendal 2017

Tags