Regnar Jonasson: Mørket Gads forlag

Ny islandsk krimistjerne

03.02.21
Alle krimifans, som jeg, kan godt glæde sig til den 5. februar. Her udkommer "Mørket" af Ragnar Jonasson, anmelderrost verden over og udråbt til en af verdens 100 bedste krimier siden 1945 af den britiske avis The Times. Jeg kan næsten ikke vente til at komme i gang med at læse den.

Mistænkelig cold case

Forlaget skriver i deres omtale af "Mørket: "Hulda har været politiefterforsker i årtier, men nu er det slut. Hulda er tvunget på pension før tid. Da hendes chef giver hende mulighed for at vælge en cold case at fordrive den sidste tid med, er hun ikke i tvivl. Hun vælger sagen om en ung russisk kvinde, hvis håb om asyl og beskyttelse endte på en kold, mørk strand i Island.
En hastig politiefterforskning konkluderede, at der var tale om selvmord, og sagen blev lukket uden postyr. Hulda opdager hurtigt, at en anden ung kvinde forsvandt i samme periode, og at ingen fortæller hele sandheden. Selv Huldas egne kolleger lader til at ville bremse efterforskningen. "


Anmelderroser til juristen

Ragnar Jónasson er uddannet jurist, og når han ikke skriver eller rejser rundt i verden for at promovere sine bøger, arbejder han som investment banker i Reykjavik eller underviser i jura på universitetet. Han er kæmpe fan af den engelske krimiforfatter Agatha Christie og har, siden han var 17 år, oversat 14 af hendes bøger. Jónasson er desuden medstifter af den internationale krimifestival ”Iceland Noir”.
Anmelderne skriver om Jonasson, at det er verdensklasse, en af de største indenfor den nordiske krimi, mesterligt plot og fortættet spænding.
Læs mere om Regnar Jonasson på forfatterens hjemmeside.


Mere Iceland Noir

Island har i nyere leveret mange litterære stjerner, litteraturen er blomstret og er blevet kaldt det  islandske litterære mirakel, selvom fortællekunsten er lige så gammel som befolkningen. Indenfor krimigenren kommer vi ikke uden om Yrsa Sigurdardottir, som også skribver mesterlige, uhyggelige krimier med den islandske natur som kulisse. Der er udkommet 5 bøger i hendes serie med politimanden Huldar og børnepsykologen Freya. Hvis du er til Iceland Noir, er Yrsa Sigurdardottir er godt sted at starte.

Materialer