Ny podcast om Leonard Cohens forførende sangskrivning

Tag med musikjournalist Espen Strunk ind i den canadiske sangskrivers poetiske og musikalske univers.

Leonard Cohen er manden med den dybe stemme og de smukke sange.

De smukke sange rummer fortællingen om det lidelsesfulde liv og menneskets søgen efter mening.

Men sangen er - sammen med kunst, kærlighed og sex - også Cohens bud på en flygtig, men afgørende forløsning for det moderne menneske.

Hydra og hvad deraf fulgte

På Sundance Film Festival lanceres i disse dage Nick Broomfields dokumentar om Leonard Cohen, ”Marianne & Leonard: Words of Love”, og her på biblioteket præsenterer vi en specialudgave af vores musikpodcast Leitmotiv om netop Cohen. 

Den er del af vores tema "Eksistentiel ensomhed og store sangskrivere", der tidligere har budt på en episode om Bob Dylan med udgangspunkt i det skelsættende album Blood on the Tracks

Ligesom den nye portrætfilm tager bibliotekets podcast sit afsæt i Leonard Cohens ophold på øen Hydra i det græske øhav.

Her opholdt han sig i slutningen af 1960’erne med sin norske muse, Marianne Ihlen, og det var her hans musikalske karriere tog sit afsæt.

Med Cohen i kolonihavehus

Bibliotekets podcast fortsætter beretningen om Cohens sangskrivning, der først fik en hård medfart, men nu - et par år efter hans død - må betragtes som både markant, begavet og ganske forførende.

Fortællingen om Cohen foldes ud af musikjournalist og forfatter Espen Strunk.

Vi besøger ham i hans kolonihavehus, og lytterne inviteres til at tage plads i en lille lavloftet stue med knirkende gulv.

Her venter en vedkommende og personlig fortælling om Cohens sangskrivning.

En fortælling, der bevæger sig rundt om de sange, der spilles på anlægget så vi sammen kan lytte os ind i det særlige Cohen'ske univers, hvor den kuldslåede udlægning af menneskelivet danner bagtæppet for en livsbekræftende trøst.

Tag et par stereohovedtelefoner på, sæt dig godt til rette og glæd dig til en beretning om det moderne menneskes søgen efter mening - og om sangen som Cohens svar herpå. 

Varighed: 1:34:30

Cohen om kærligheden

Leonard Cohens poetiske og måske utopiske definition af kærligheden mellem mand og kvinde kan du se i dette ret fantastiske interview om Cohens liv og karriere fra 1997, hvor den svenske journalist Stina Dabrowski besøger ham, mens han er munk i klosteret Mount Baldy Zen Center.

Reed som den næste mesterlige sangskriver

Glæd dig også til næste afsnit af Leitmotivs tema om "Eksistentiel ensomhed og store sangskrivere", hvor det skal handle om en af den alternative rocks founding fathers - Lou Reed. 

Materialer