Nyt direktiv om ophavsret kan påvirke vores deling af kultur på nettet

13.09.18
Den 12. september stemte et flertal i Europa-Parlamentet for et nyt direktiv om copyright, der stiller platforme som YouTube og Facebook til ansvar for at sikre og betale for rettighederne til det kreative indhold, som deres brugere lægger op.

Det gælder både indhold som tekstuddrag fra artikler skrevet af andre medier og kreativt indhold i form musik, billeder, film og lignende. Direktivet tvinger internetfirmaer som Google og Facebook til at indgå licensaftaler med mediehuse og brancheorganisationer om betaling af medier og kunstnere, hvis de fortsat skal have lov til at vise den type indhold på deres platforme.

Direktivet har været meget omdiskuteret, fordi modstanderne frygter, at det vil resultere i en mindre grad af frihed på internettet, end vi har været vant til. Modstanderne er blandt andet bekymret for den overvågning af indhold, som fx YouTube ville være nødt til at foretage.

Mest frygter de dog, at sociale medier og streamingtjenester m.fl vil indføre indholdsfiltre, der i større eller mindre grad begrænser muligheden for at uploade kreativt indhold, så de undgår at betale for rettighederne. Udover musik, billeder og film kunne det også komme til at omfatte lovligt indhold som memes og parodier.

Hos de redaktionelle medier, kreative brancheorganisationer og kunstnerne, herunder de danske, har det imidlertid vakt stor begejstring, at direktivet nu er blevet stemt igennem i Europa-Parlamentet.

Forslaget går nu til diskussion mellem medlemslandene, medlemmerne af Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen. Hvis forhandlingerne, går som de skal, kan forslaget vedtages inden jul. Herefter har medlemslande normalt halvandet til to år til at implementere lovgivningen.

Læs mere om baggrunden for direktivet i denne artikel fra Politiken.