Harald Voetmann har vundet Søren Gyldendal Prisen 2023 på 100.000,- (Foto: Gyldendal/Sara Galbiati)

Prisregn over Harald Voetmann

09.05.23
Den hædrede prosaforfatter, digter og oversætter besøgte biblioteket sidste år og afslørede, at han læser scifi og hjernelyrik.

Forfatteren Harald Voetmann blev sidste år tildelt den livslange hædersydelse fra Statens Kunstfond og har netop modtaget Søren Gyldendal Prisen på 100.000 kr. Da vinteren stadig var over os havde biblioteket besøg af den dygtige og hædrede forfatter ifm. med en dedikeret læsekreds om hans roman om Plinius den Ældre "Vågen" (2010).

De tyve deltagere hørte Harald Voetmann læse højt og diskuterede den sære, sjove og på mange måder afskyelige men også helt nutidige romerske verden, der udspiller sig i bogens fantastiske sætninger. Harald Voetmann læste også højt af den romerske digter Catul - på dunkelt og patosfuldt latin! Inden længe har vi en ny Catul-oversættelse klar fra Harald Voetmann.

Hvad læser Harald Voetmann?

Inden Harald Voetmann forlod biblioteket, fortalte han, hvilke bøger, der ligger på hans natbord:

1. Astrid Ehrencron-Kidde: Der hvor skyggerne faldt - af Martin Willéns underlige hændelser (1941/2020) 

2. Martin Larsen: Parasitsonetter (2017) - se også inspirationsbord med lyrik i udlånssalen

3. Viggo Bjerring: Verdenshjertet (2021)

Motivation fra jury bag Søren Gyldendal Prisen 2023

”Med et allerede vidtforgrenet værk af romaner, noveller, digte, pasticher, kapricer, ægyptiske dødsritualer og egensindige oversættelser af latinske forfattere er Harald Voetmann en af de mest originale og banebrydende forfattere i sin generation: på en gang uhyre lærd, ubegribeligt velskrivende, grotesk og grotesk sjov, sjofel og med kulsort melankoli viser han os menneskets latterlighed, udsathed og enhver civilisations uigennemtrængelige mørke”.

Vil du med på vognen?

Du finder Harald Voetmanns seneste to bøger "Parasitbreve" og Hetærebreve" på bibliotekets store inspiratoriebord ved skranken og hele hans forfatterskab står selvfølgelig på vores reoler. Biblioteket holder løbende lignende læsekredse og alle er velkomne - hold øje med bibliotekets nyhedsbrev og her på fkb.dk.

Vil du i kontakt? Skriv til litterat, Biblioteket Frederiksberg Søren Langager Høgh - soho06@frederiksberg.dk