Reggae for begyndere

29.11.17
Bibliotekets reggae-aficionado Patrick giver dig her en introduktion til den jamaicanske musikgenre.

Reggaens offbeat-rytmer er grundlag for meget af tidens populærmusik. Stjerner som Rihanna, Katy Perry og Drake låner elementer fra den jamaicanske musikstil, som Bob Marley mere end nogen anden var med til at popularisere. 

Men hvad kendetegner reggaegenren, og hvordan er kulturen og tankerne, der ligger bag?

Her får du en introduktion til genren af Biblioteket Frederiksbergs reggae-aficionado Patrick O'Brien Stalmans. 

Hvad kendetegner genren?

"Reggae handler om bevidsthed. Både den mentale bevidsthed og det at være bevidst om "tingenens tilstand".

Det er en politisk ghetto-musik og en social bevægelse på samme tid. Den har tætte bånd til rastafari-bevægelsen og den afro-amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

Men det er også musik for kroppen. Trommerne er kendetegnet ved den særlige "one drop rhythm", der fokuserer på tredjeslaget i en takt. Det slag simulerer hjerterytmen. Et andet vigtigt instrument er bassen, der spiller på og rundt om "one drop"-slaget."

Hvordan opstod genren?   

"I starten af 1960erne handlede jamaicansk populærmusik mest om kærlighed. Men mod slutningen af årtiet begyndte man at sætte fokus på, hvordan man havde det, hvem de var, hvor de kom fra, slaveriets historie osv.

En central figur var Marcus Garvey, der skabte en massebevægelse omkring sort nationalisme og pan-afrikanisme. Det handlede om at nå tilbage til rødderne. Folk blev mere politiserede, og det viste sig i musikken.

Jamaica er et ekstremt fattigt land, opbygget i forskellige "garrisons" (garnisoner), der er i krig med hinanden. Reggaen opstod som reaktion på dette, og skikkelser som Bob Marley og Peter Tosh satte ord og musik på situationen. 

Musikalsk opstod den som et mix af genrene blue beat, ska og rocksteady, men med en mere laid back og "stenet" vibe."  

Hvordan opdagede du selv reggae?

"Jeg opvoksede i Belgien, og selvom jeg kendte til reggae, var jeg mere til jazz og klassisk. Jeg opfattede reggae som "turistmusik", lidt en kliché på Jamaica.

Men i starten af 1970erne kom jeg til Barbados, hvor mine forældre kommer fra, og jeg oplevede, hvor fattige folk i Caribien var. Samtidig så jeg filmen The Harder They Come med musik af reggaepioneren Jimmy Cliff.

I 1977 gav Bob Marley koncert i Bruxelles, og i den forbindelse mødte jeg hans guitarist Al Anderson. Fordi jeg var politisk engageret i bl.a. ANC, spurgte han, om jeg ville komme forbi Hyatt Regency-hotellet og møde Bob Marley.

Jeg snakker normalt meget, men da jeg hilste på Bob Marley, var jeg starstruck.  Han var meget venlig og ydmyg, og han inviterede mig og min ven med på turne. "Bare husk jeres pas", sagde han.

Jeg kørte med i tourbussen til koncerter i Holland og Frankrig. Det var en stor og festlig oplevelse!

Bob Marley var meget rar, ydmyg og ikke mindst gavmild. I hans kæmpe hus i Jamaica bespiste han nogle gange 4-5.000 mennesker om dagen!"

Hvorfor er reggae så fedt? 

"Reggae handler som sagt om bevidsthed og om kærlighed. Ikke kærlighed mellem to mennesker, men mellem alle mennesker til verden - "One Love", som Bob Marley synger.

Det handler for mig også om at leve i fred og kontakt med naturen (spise økologisk osv.). På mange måder noget, som folk i vores verden begynder at tage op nu.  

Så det er det "bevidstgjorte" kærlighedsbudskab, som har gjort genren så populær, tror jeg.

Bob Marley er jo et globalt ikon - han var større end John Lennon i 1970erne. Det er et bevis på, at musikken ikke kun er for jamicanere og rastafarier."

Hør med

Nysgerrig på hvordan det lyder? Lyt til vores Spotify-playliste med de bedste og vigtigste reggaenumre herunder.

 

Materialer