Sådan opleves det at spille en digital koncert

Coronakoncerter er hurtigt blevet et begreb i den danske musikverden. Publikum får en meget anderledes og forskelligartet oplevelse. Publikum kan hilse på hinanden med chatkommentarer, skåle med hinanden osv. 

Men hvordan opleves det egentlig at være en soloartist, der sidder derhjemme og skal holde gang i festen? Når Peter Sandorff spiller live, er det som regel med et feststemt og gerne højlydt publikum. Også som soloartist er Peter Sandorff vant til at skulle skabe en fest på de spillesteder, hvor han optræder. 

Men fredag d. 27. marts var en meget anderledes koncertoplevelse for den garvede guitarist, som har spillet i nærheden af 1.000 koncerter med Hola Ghost, som solist og i bands som Nekromantix, Mad Sin og Scwarzwald Library. 

7-800 mennesker så dele af eller hele koncerten, og der var mange, der fik en god fredagsfest at dømme efter de mange chatkommentarer, hvor publikum sendte hilsner til og skålede med hinanden. Men det havde Peter Sandorff ingen fornemmelse af, imens han sang og spillede. Alene hjemme i stuen i Vanløse foran sin mobiltelefon og med en ustabil internetforbindelse, var det udfordring nok at spille løssluppent og holde kommunikationen med publikum imellem numrene.

- Jeg har ikke været så nervøs før en koncert i årtier. Først og fremmest for om internetforbindelsen ville holde. Men også stilheden imellem numrene var en virkelig sær oplevelse. Jeg holder normalt nervøsiteten væk ved den energi, der opstår sammen med publikum. Men det var meget akavet at sidde og underholde imellem numrene, nærmest som at fortælle vittigheder for sig selv. Så da jeg var færdig og gik af den virtuelle scene, havde jeg ingen fornemmelse af at have siddet midt i en fest.

Da Peter Sandorff havde fået ideen om at give en virtuel koncert, luftede han tanken på Facebook, hvor den fik mere end 500 likes, og så var der ingen vej tilbage. Han fulgte op med at spørge, om der var nogle bestemte sange, publikum gerne ville høre. Koncerten blev filmet og lyden optaget med en mobiltelefon sat op i en hjemmelavet, justerbar anordning, lavet af Lego. Peter havde valgt at synge og spille over en enkel forstærker lavet til gadebrug. 

Han oprettede en virtuel guitarkasse på Paypal, og den var der mange, der smed et bidrag i. Og efterfølgende har Peter Sandorff fået megen ros fra venner og branchefolk samt en enkelt folketingspolitiker. Og der er kommet flere venneanmodninger og følgere på Facebook.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at jeg gør det igen under coronakrisen, og måske kunne vi lave en protestkoncert, hvis regeringen indfører for stramme restriktioner. Men når krisen engang er overstået, vil det være en oplagt måde at spille for publikum i andre byer og lande og på andre kontinenter.

Peter Sandorff giver sin næste ”Locked Down – Logged On” Coronakoncert på sin Facebook-side d. 24. april kl. 20.00.