Soundtracket til det lykkelige liv?

08.02.19
I anledning af bibliotekets tema om Arthur Schopenhauer og kunsten at være lykkelig, har vi skabt en playliste, der måske gør dig lidt lykkeligere.

Filosoffen Arthur Schopenhauer (1788-1860) er kendt som den ultimative pessimist, hvilket ikke kommer som den helt store overraskelse, når man ser et portræt af manden.

Men faktisk var Schopenhauer optaget af det gode liv. Ved sin død efterlod han sig et essayfragment, der i 50 paragraffer gennemgår lykkens former - eller rettere en tålelig tilværelses former.

Paragrafferne bliver for tiden udfoldet i et stort tema på biblioteket med foredrag, højtlæsning og en stor installation skabt af borgere på Frederiksberg.

Og her får du så en række musikalsk bud på kunsten at være lykkelig. Fra Beethoven til Gilli byder musikhistorien nemlig på vidt forskellige forestillinger om, hvori lykken består. 

Lykken skyder vildt omkring sig

Enhver god playliste starter med The Beatles! I dette tilfælde John Lennons udsyrede "Happiness Is a Warm Gun" fra 1968.

Her kommer lykkebeskrivelsen som en ultramelodiøs forløsning i et fragmentarisk nummer, der afsøger grænser og stikker i umage retninger musikalsk.

Lykken er et dadastisk motiv, som ikke kan oversættes til nogen entydig pointe, mens som man fornemmer er intens og livsfarlig - en "warm gun" betød ifølge Lennon, at man skyder vildt omkring sig.

Lykke og taknemmelighed

Anderledes genkendelig er lykke-idealet i Marvin Gayes soulbasker "How Sweet It Is (To Be Loved By You)" fra 1964.

Lykkefølelsen kommer her til sangens jeg-person udefra - takket være en anden (som jeg'et elsker).

Lykken består i beskyttelse, forståelse og hengivenhed, som jeg'et modtager fra sin partner. Sangen er en måde at sige tak på.  

Trist i lykkens stund

Ligeså genkendelig, men mere paradoksal, er lykkebeskrivelsen i både Sheryl Crows "If It Makes You Happy" og den nylige grammyvinder Kacey Musgraves' "Happy & Sad".

Momentet af lykke kan på uforklarlig vis indeholde sin modsætning, nemlig at være ked af det.

"If it makes you happy / Then why the hell are you so sad?", synger Crow, mens Musgraves leder efter et ord, der kan beskrive følelsen af at stå på tærsklen til noget nyt og dragende, men samtidig være underligt trist - måske fordi det nye er usikkert og ukendt?

Nærmest lykkelig

Og sådan kunne vi blive ved.

Lykke og glæde er temaer i utallige sange, hvoraf du finder et lille udpluk på playlisten herunder.

Og selvom du ikke nødvendigvis føler dig klogere på lykken efter endt aflytning, er det måske ikke så galt endda.

For nogle gange findes lykken (eller noget der ligner) i det uperfekte. Som Steffen Brandt synger på TV-2s klassiker "Nærmest lykkelig" fra 1988:

Hvad nu hvis jeg ikke ved, præcis hvad jeg gør / 
Hvad nu hvis du siger, det er helt i orden / 
Er vi så ikke nærmest lykkelige, vi to?

Materialer