Foto: Katrine Rohrberg
Foto: Katrine Rohrberg

Stine Pilgaard vinder De Gyldne Laurbær

28.05.21
Stort tillykke til forfatter Stine Pilgaard, der modtager De Gyldne Laurbær 2021 for romanen "Meter i sekundet" (2020)

Højskoleliv

En ung kvinde flytter til Vestjylland, hvor hendes kæreste er lærer på en højskole. Hun får arbejde på den lokale avis som brevkasseskribent og forsøger at få nye venner. Hun vil det bedste, men hendes bulderbasseagtige facon gør det lidt svært at falde rigtig til. Romanen består af flere forskellige tekstformer: der er den klassiske romanform, men derudover er der også breve fra brevkassen samt (anti)højtskolesange, som hun skriver sammen med Sebastian, der også er gift ind i højskolelivet. 

Poetisk, elegant, morsom

Stine Pilgaard har med "Meter i sekundet" skrevet en fantastisk perle af en bog, som med poetisk sprogbrug og elegant observation af menneskers akavede adfærd, skildrer en frembrusende ung kvindes morsomme sammenstød med den ordknappe vestjyske kultur. 

Familierelationer:

Stine Pilgaard er vokset op i Aarhus-forstaden Vejlby-Risskov som ene- og skilsmissebarn. Hun er uddannet på Forfatterskolen og har en cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet. Stine Pilgaard debuterede i 2012 med romanen "Min mor siger", i 2015 udkom hendes anden roman ”Lejlighedssange”, der både i form og indhold deler debutens karakteristika. Romanen ”Meter i sekundet” fra 2020 foregår i den vestjyske by Velling, hvor Stine Pilgaard også er bosat. Stine Pilgaard undersøger og beskriver især familierelationer i sine bøger.

De danske Boghandleres pris

Prisen, ”De Gyldne Laurbær” blev indstiftet af Boghandlerklubben i 1949 og uddeles hvert år til årets forfatter som vælges ved en afstemning blandt boghandlerne og deres medarbejdere. I præmissen for afstemningen hedder det: ”Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en bog af skønlitterær karakter, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere”.

Du kan låne bøgerne af Stine Pilgaard på biblioteket og læse mere om forfattren på Forfatterweb og på Stine Pilgaards egen hjemmeside. Stine Pilgaard har også deltaget i bibliokets musikpodcast "Min tone i livet" og den kan du lytte til her.

Materialer