Træk vejret med litteratur

24.07.20
SOMMERSERIE #2 - Biblioteket giver dig tips og tricks til at blive en bedre højtlæser.

Højtlæsning forvandler visuelle bogstaver til lydbølger i luften. Når vi læser højt, kommer teksten op fra bogen, og luften bærer teksten rundt i rummet. Det er vores vejrtrækningsfunktion, der muliggør at tekst bliver til luftmolekyler i bevægelse, og det åbner teksten op og gør den fælles.

Biblioteket kan ikke tilbyde højtlæsning foreløbig, men vi vil gerne hjælpe dig med selv at læse højt. Vi vil henover sommeren klæde dig på til at blive en bedre højtlæser - og lytter. Litteraturformidler Søren Langager Høgh vil give tips, udvælge eksempeltekster og give smagsprøver på, hvordan den gode højtlæsning kan lyde. Denne gang er fokus på luften i vores lunger.

Søren Kierkegaard

Man siger, at Søren Kierkegaard presser det danske sprog til sit yderste. Det gælder i forhold til indholdet: Han kan formulere de største, mægtigste pointer. Det gælder formen: Han siger det bare smukkere og mere slående end noget andet sted. 

Hovedværket 'Kjerlighedens Gjerninger' fra 1847 handler om kærlighed - eller mere præcist om alt det, der står i vejen for kærlighed. Kierkegaards sætninger er lange, snoede og underinddelte, altså meget skriftlige. Men de lyder også og vil lyde. Når man gør teksten den tjeneste, at læse den højt, bliver det meget tydeligt, hvor afgørende det er at disponere med sit åndedrag. 

Du kan høre en smagsprøve her fra indledningen af 'Kjerlighedens Gjerninger', den såkaldte "Første følge", hvor Søren (bibliotekets litteraturformidler, forstås) læser to uddrag. Du kan selv prøve at sigte efter samme dosering af åndedraget og måske ramme det endnu bedre? Måske kan du binde "evighedens bånd"? 

> Hør et kort uddrag af Søren Kierkegaard: ”Kjerlighedens Gjerninger” (1847) 


Højtlæsningsskolen #2 - Vejrtrækning

Det er luft fra lungerne, der giver vores stemme lyd. For at give stemmen maksimalt klang og styrke skal luften komme fra den nederste del af brystkassen. I højtlæsningen er det vigtigt, at have sig det næste punktum - eller i tilfældet med Kierkegaard, de næste serier af indskud, kommaer, kolonner og semikolonner - for øje. Luften i ét åndedrag skal kunne række, og det kræver en særlig fornemmelse for, hvor meget luft man har at gøre godt med. Kontrollen over støttemusklerne, dvs. mavemuskler, rygmuskler og mellemgulv, er afgørende for stemmens styrke og dynamik. 

Endelig har vi indåndingen, hvor musklerne slapper af og lader lungerne suge luft retur. I højtlæsningen kan du nemt komme til at nedprioritere indåndingen, fordi det jo blot er en pause. Men den gode oplæser bruger tid på indåndingen, og skaber en rytmisk vekslen mellem pres og afspænding i højtlæsningen.

> Tips og tricks tager udgangspunkt i Hanne Smith Pedersen og Louise Fischer-Nielsens bog "Fra øje til øre - redskaber og virkemidler i oplæsning" (2017) 
_____________________________________________________________________
 
TEKST Søren Kierkegaard: ”Kjerlighedens Gjerninger” (1847) 
Tilgængelig på eReolen. https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A52174805
Du kan låne bogen her: https://fkb.dk/ting/collection/870970-basis%3A50508714
 
DEL HØJTLÆSNING Vi vil rigtig gerne høre fra dig om din højtlæsning af "En æggesnaps" eller dine erfaringer med højtlæsning. Skriv til Søren - soho06@frederiksberg.dk 
 
SOMMERSERIE - Artiklen er nummer to i serien om højtlæsning. Du finder den første artikel her: https://fkb.dk/nyheder/inspiration/litteratur-skal-laeses-hoejt

_____________________________________________________________________

Materialer