Zoologisk museum

Zoologisk Museum

20.07.17
Jeg har altid elsket at komme på Zoologisk Museum, og forleden besøgte jeg museet endnu engang sammen med min familie (mor, far og 8-årig søn).

Zoologisk Museum er et naturhistorisk læringssted, men det er bestemt også et sted for alle aldersgrupper, som kan lide naturhistorie. Her er noget både for den mindste i klapvogn, der kan klappe ræven og genkende koen og for den ældste, som gerne vil vide mere om Darwins rejse eller se noget om Flora Danica.

Besøg museet

Museet ligger i Universitetparken på Østerbro og er tilknyttet den naturvidenskabelige del af Københavns Universitet.

Der er et nyt naturhistorisk museum undervejs bestående af Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have, som skal stå færdigt i 2020. Dermed bliver de alle naturhistoriske museer i København samlet ved Botanisk Have ved Nørreport under navnet Statens Naturhistoriske Museum. 

Om museet 

Statens Naturhistoriske Museum - heriblandt Zoologisk Museum i København -  har en imponerende samling af 14 millioner genstande: planter, dyr, fossiler, mineraler og meteoritter. 

Der er f.eks. kæmpeblæksprutten - eller museets største skat: drontekraniet fra den - desværre - uddøde fugl dronten.

Den nyeste udstilling med det gamle 

Nu har Zoologisk Museum fundet mange af deres fantastiske skatte frem fra magasinerne og skabt udstillingen Det dyrebare. Der er mange "perler" og spændende ting i udstillingen.

En af dem, man virkelig lægger mærke til, er Misty - skelettet af en dinosaur - en langhals på størrelse med en HT-bus. Som museet selv skriver: "Efter 150 millioner år er den her endelig".

Bogen om Det Dyrebare

Til udstillingen har museet udgivet bogen 'Det Dyrebare - historierne om museets største skatte'.

Det er en flot bog, som er fyldt med spændende naturhistorie, bl.a. om at Charles Darwin i 1854 forærede museet 77 rankefødder - en underklasse af krebsdyr. Desværre forsvandt nogle af dem i posten! Bogen kan lånes på biblioteket.

Rør, se og gæt

Men er Zoologisk Museum så kun gamle og dyrebare ting i sprit, som man ikke må røre ved? Det lyder tørt. Nej!!! Det er bestemt ikke tørt, og der er masser, som gerne må røres og prøves. I Magasinet kan pilfingre gå på opdagelse.

Du kan:

 • komme tæt på en isbjørn og føle dens pels
 • prøve at samle skelettet af en hest,
 • mærke de savtakkede tænder i en hajs mund
 • kigge på en billes ben i mikroskop
 • mærke kulden i istiden
 • klappe en grævling, en mårhund eller et vildsvin

Der er også mulighed for at købe billet til en guidet rundvisning på museet efter lukketid. Her er også mulighed for at se den normalt lukkede hvalkælder.

Flere udstillinger

Museet har flere spændende udstillinger ud over 'Det Dyrebare':

 • Danmarks dyreverden - du møder Danmarks dyr siden forhistorisk tid, og det starter med mammutten og uroksen.
 • Fra pol til pol - her kan du opleve dyrelivet i de forskellige klimazoner, f.eks. muskosokser i det kolde Grønland og næsehornet på Sumatra.
 • Evolution - i Darwins fodspor. Lær mere om de tanker, der prægede Darwin samt baggrunden for hans evolutionsteori.

En god oplevelse

Vi fik set alle udstillingerne og filmen om drengen, der fandt en dragetand. Efter filmen kom to af museets engagerede formidlere og spurgte, om vi ville være med til at gætte en tand og en hale. Vi kunne vælge en tand og prøve at finde ud, hvilket dyr den kom fra. Derefter prøvede vi igen med en hale. Alle børn var med på opgaven, og de voksne blev også hurtigt grebet og prøvede at snige sig med.

Vi fik mange gode snakke på vores vej rundt på museet:

 • Hvordan dyr tilpasser sig deres omgivelser
 • Hvorfor et hvalhjerte i sprit ikke er rødt
 • Hvem var Darwin
 • Hvorfor er nogle dyr uddøde
 • Hvorfor behøver hajer egentlig ikke at børste tænder

Anbefales!

Da vi gik hjem efter flere timer var vi alle enige om, at det havde en rigtig god tur med mange oplevelser. Min søn kunne hurtigt nævne flere venner, han skulle anbefale museet til.

Det er bestemt ikke sidste gang, vi besøger museet, for der er mange ting, som vi gerne vil kigge mere på. 

Læs mere om naturhistorie

I bibliotekets voksenafdeling finder du i juni en udstilling med bøger om Darwin, naturhistorie, Danmarks natur mv. 

Materialer