P.S. Krøyer: Frokost i Sora

Den Hirschsprungske Samling

05.06.17
Hvis du er til guldaldermalerier og skagensmalerne, så er den Den Hirschsprungske Samling et oplagt udflugtsmål.Samlingen ligger smukt placeret i Østre Anlæg med facade ud mod Stockholmsgade og er en del af Parkmuseerne.

Den Hirchsprungske Samling er grundlagt af tobaksfabrikant Heinrich Hirschsprung og hans hustru Pauline Hirschsprung. Oprindeligt var samlingen Hirschsprungs private eje, men i 1902 skænkede de deres imponerende kunstsamling til den danske stat.

I 1911 åbnede Den Hirschsprungske Samling i den nuværende bygning på Stockholmsgade. Museet har siden været åben for offentligheden og fremviser til daglig en samling på over 700 udstillede værker. Der er danske malerier, skulpturer, tegninger og skitsebøger fra det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede. Bygningen rummer også møbler fra kunstnernes hjem, hvilket giver museet en hjemlig atmosfære og en hyggelig stemning.

P.S. Krøyer og alle de andre

Museets ophængning er kronologisk opbygget. De første rum viser værker fra guldalderen og her kan du bl.a. se værker af C.W. Eckersberg, Christen KøbkeWilhelm MarstrandMartinus Rørbye m.fl. I de følgende rum følger Det moderne gennembrud, symbolismen og skagensmalerne og her vil du finde værker af blandt andre L.A. RingAnna AncherVilhelm Hammershøi, P.S. Krøyer m.fl.

Netop P.S. Krøyer er en central kunstner i samlingen. Faktisk huser Den Hirschsprungske Samling en af de største samlinger af hans malerier, buster og tegninger. I øvrigt kan her tilføjes, at familien Hirschsprung var venner med flere af de nævnte kunstnere, ikke mindst P.S. Krøyer.

Hirschsprung - et besøg værd

Personligt har jeg altid holdt meget af at komme på Den Hirschsprungske samling. På mange måder er museet et traditionelt, klassisk kunstmuseum, men jeg synes også, at de formår at forny sig.

Et eksempel på det, er den fremragende audioguide, man kan få med på sin tur rundt i museet. Flere udvalgte værker har et nummer, som man kan indtaste, og så kan man ellers høre om maleriet og dets historie. Ved flere af værkerne er der derudover en lille bonus kaldet "Mit yndlingsmaleri" hvor kendte danskere fortæller om deres yndlingsmaleri fra samlingen. Se et eksempel herunder hvor Lotte Heise fortæller om L.A. Schous Portræt af en kludesamler.   

Lotte Heise fortæller om L.A. Schous maleri "Portræt af en kludesamler". 1866

Materialer