SMK

SMK/Statens Museum for Kunst

12.08.17
Der er mange gode grunde til at besøge Statens Museum for Kunst i Sølvgade.

Selv elsker jeg at gå ind på museet en stille hverdag, slentre rundt og bare kigge og lade mig opsluge af kunsten. Det kan være renæssancekunst fra Italien, gammel kunst fra Nederlandene, samtidskunst fra Danmark eller den fine samling af fransk kunst fra begyndelsen af 1900-tallet med fantastiske værker af bl.a. Matisse - alt efter hvordan hovedet sidder på mig.

Hvis jeg ikke lige kommer for at se kunst, kan det være for at opleve andre af museets tilbud. I tidens løb har jeg hørt flere gode koncerter fra lyttetrappen med udsigt mod parken. Heraf helt uforglemmeligt en eftermiddag med violinisten Mikkel Futtrup. 

Syv gange om året byder museet indenfor efter normal åbningstid til SMK Fridays. Her kan du under uformelle former kan opleve musik, film og art talks.

Der er også mange gode tilbud til børnefamilier. Altså et museum for både små og store.½

Om museet

Museet er landets største kunstmuseum, og her kan man til stadighed se et udvalg af de 30.000 kunstværker, museet rummer. Udover malerisamlingen rummer museet Kobberstiksamlingen (Den Kongelige Kobberstiksamling) og Den Kongelige Afstøbningssamling, som har til huse i Vestindisk Pakhus.

De ældste dele af samlingen stammer helt tilbage fra Christians 2.'s  tid og blev gennem årene udvidet af de efterfølgende konger. Bygningen i Sølvgade, som blev tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup (1836-1907), blev indviet i 1896. I 1998 fik museet en tilbygning - tegnet af Anna Maria Indrio fra C.F. Møllers tegnestue - ud mod Østre Anlæg. Læs mere om museets historie.

x-rummet

x-rummet er museets platform for samtidskunst. To gange om året får kunstnere rummet stillet til rådighed. Her har jeg haft mange gode oplevelser i årenes løb. Blandt de bedste var, da Lillibeth Cuenca Rasmussen indtog rummet med sine helt unikke videoer bl.a. med baggrund i hendes tilhørsforhold til Filipinerne.  

Udstillinger

Som en flittig gæst på museet i mange år, har jeg set en række gode udstillinger - helt tilbage fra begyndelsen af 70'erne, hvor en storstilet Matisse-udstilling var et tilløbsstykke.

Matisse-udstillingen blev kurateret af den daværende overinspektør på museet, Hanne Finsen.

Lige nu kan du se udstillingen Magt og afmagt. Christian den II's billedpolitik.