Månedens bog i marts: Mr. Rosenblums liste af Natasha Solomons

Af Anonym
01.03.17
"Mr. Rosenblums liste" af Natasha Solomons er en af de bøger, som bare ikke rigtig vil give slip på mig - og jeg på den.

 

Skæve titler

Indrømmet, jeg har en forkærlighed for bøger med lidt anderledes eller særprægede titler. Det vækker en nysgerrighed hos mig, når jeg støder på skønlitterære bøger med titler som Lejemorderens guide til et smukt hjem eller En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk. Så er jeg bare nødt til at finde ud af, hvad titlen dækker over.

Sådan var det også, da jeg faldt over denne roman (som med sin fulde titel faktisk hedder): Mr. Rosenblums liste - eller en nyttig vejledning for den der ønsker at blive englænder.

Humoristisk - ved første øjekast

Den jødiske familie Rosenblum, som består af Jack, Sadie og deres lille datter Elizabeth, flygter kort inden 2. verdenskrig fra Berlin til England. Ved ankomsten til England får Jack udleveret en pamflet af den tysk-jødiske hjælpekomité med titlen Mens De er i England: Råd og vejledning for flygtninge. Og disse "råd og vejledninger" tager Jack meget bogstavelige!

Jack vil enormt gerne passe ind, være en ægte englænder og lægge en klar distance til Tyskland og alt hvad det skaber af associationer hos omverdenen, så han bruger pamflettens råd som en decideret tjekliste for at blive rigtig britisk.

Assimilation bliver et nøgleord for Jack, og han begynder ihærdigt at iagttage engelske skikke og vaner og tilføjer løbende sine egne noter, indtil listen hen over årene vokser sig uendeligt lang og detaljeret:

  • Britiske husmødre køber kuller fredag formiddag
  • En rigtig englænder går i Covent Garden
  • Englændere kører i Jaguar

Og ikke mindst:

  • Punkt 150: En englænder skal være medlem af en golfklub(!)

Det sidste viser sig dog at være problematisk. Efter at have opnået stort set alt på listen sidder Jack tilbage med utallige afslag fra golfklubber og beslutter derfor, at han må anlægge sin helt egen golfklub!

En noget nær umulig opgave for en midaldrende jødisk herre uden meget andet end en britisk pløjemark til sin rådighed. 

Et spadestik dybere

Her kunne historien godt have holdt sig i det humoristiske spor med alle Jacks problemer og krumspring for at skabe en golfklub, men heldigvis går forfatteren et spadestik dybere.

Jacks kone Sadie deler nemlig ikke hans ihærdige bestræbelser på at blive assimileret.

De og deres datter var de eneste fra familien, som slap ud af Tyskland, og for Sadie er det enormt vigtigt at bevare sin familiehistorie, huske og mindes, holde fast i traditioner og baggrund. Det er et vigtigt personligt fundament for, at hun kan agere i deres nye hjemland og påbegynde sin egen integration ind i det nye samfund, de er landet i, men Jack kan slet ikke forstå hende.

Som årene går glider ægteparret længere og længere fra hinanden - skubber hinanden væk ved hver især at klynge sig til det, de selv tror, er deres redningsplanke. Jacks fokus på assimilationen levner ikke plads til Sadies behov for at holde fast i traditioner og mindet om deres familie - ligesom Sadie ikke forstår, hvorfor det er så bydende nødvendigt for Jack at anlægge den pokkers golfbane. 

Smuk fortælling om mennesker

Om det lykkes Jack og Sadie at finde en fælles vej sammen og et fælles fundament i deres nye hjemland, vil jeg ikke afsløre her. Men romanen er en virkelig smuk og rørende fortælling om mennesker, hvor forskellige vores syn på verden og værdier kan være - selv i forhold til dem der burde stå os allernærmest.

Aktuelt emne

Selvom bogen foregår i tiden efter 2. verdenskrig, så synes jeg stadig, der er masser af gode pointer i forhold til samfundet i dag. Når jeg følger debatten om flygtninge og indvandrere, så virker det tit som om, at ikke alle debattører forstår forskellen på assimilation og integration - eller anerkender alle de "Sadie'er" som har et helt menneskeligt behov for at huske deres baggrund, historie og traditioner.

Jeg tror det er vigtigt, at vi husker at give plads til denne verdens "Sadie'er" for at skabe et velfungerende samfund - i fællesskab.

Materialer