CPH:DOX kommer til Frederiksberg

15.03.18
Den nye, danske film DREAMING MURAKAMI har premiere mandag d. 19. marts klokken 19:00, hvor den kan ses på Frederiksberg Hovedbibliotek. Visningen er en del af biblioteksfestivalen DOX:DIREKTE. Efter filmen kan du også være med til Q&A og stille spørgsmål direkte til instruktøren og de medvirkende i København via SMS.

Premierebegivenheden transmitteres live fra en fuld Dronningesal på Det Kongelige Bibliotek med en kort introduktion. Efter filmvisningen stilles der om til live debat fra Dronningesalen i Den Sorte Diamant med instruktør Nitesh Anjaan og filmens hovedperson, oversætter Mette Holm, i samtale med Politikens Murakami-kyndige film- og litteraturanmelder Kim Skotte.

DOX:DIREKTE er en del af danske CPH:DOX, der har vokset sig til en af verdens største dokumentarfilmfestivaler.

Billetter fås hos Bibliotek Frederiksberg.

DREAMING MURAKAMI er instrueret af stortalentet Nitesh Anjaan, og er – ligesom hans første film Med verden imellem os - produceret af det flere gange Oscar-nominerede danske filmselskab Final Cut for Real.

Synopsis

Da Mette Holm går i gang med at oversætte den japanske forfatter Haruki Murakamis debutroman Kaze no uta kike (Hør vinden synge), dukker en to meter høj frø op på en undergrundsstation i Tokyo. Frøen følger efter Mette fast besluttet på at engagere hende i kampen mod den gigantiske Orm, som langsomt er ved at vågne fra en dyb søvn og gøre sig klar til at ødelægge verden med had.

Det er mere end 20 år siden, at Mette Holm første gang læste en roman af Haruki Murakami. Den japanske forfatter havde endnu ikke opnået litterær stjernestatus, og dengang havde Holm ingen idé om, hvordan hans bøger senere ville komme til at forme hendes eget liv og verdenssyn. 

Siden da har Mette Holm brugt tusindvis af timer på at oversætte Murakamis fortællinger til hans danske læsere. Fortællinger, der fortsat tryllebinder og udfordrer millioner af dedikerede læsere verden over. Mens Mette Holm jagter den perfekte sætning til at afspejle Murakamis særegne stil, begynder grænserne mellem forestilling og virkelighed at flyde sammen. Og den enorme frø kæmper for ikke at blive opslugt af Orms mørke.

OM METTE HOLM

Det var en skæbnesvanger dag da Mette Holm blev anbefalet Norwegian Wood af sine japanske venner. Hun følte sig tæt forbundet til hans sprog og nu oversætter hun hans værker på tyvende år. I Murakamis litteratur har Mette fundet en parallelverden, der passer særligt godt til hende, og som oversætter går hun til yderligheder for at sikre, at forfatterens danske læsere får muligheden for virkelig at opleve dybden og underfundigheden i hans værker.

OM INSTRUKTØREN

Nitesh Anjaan er født 1988 i København, hvor han studerer på Den Danske Filmskole. Til trods for sin unge alder har han allerede forfattet en roman (Kind of Blue, 2016) og instrueret to længere film – begge produceret af Final Cut for Real (der bl.a. står bag The Act of Killing).

Hans debut som instruktør, Med verden imellem os, fik premiere på CPH:DOX i 2014 og vandt Best Debut Documentary på Mumbai International Film Festival, og hans seneste film, Dreaming Murakami får dansk premiere på CPH:DOX i år.

Instruktøren Nitesh Anjaan fortæller:

Jeg var treogtyve og havde læst det meste Haruki Murakami. Der var noget ved hans afsondrede, dagdrømmende karakterer der greb mig. Ved et tilfælde gik jeg forbi et foredrag med Haruki Murakamis danske oversætter i det lokale kulturhus. Jeg satte mig og lyttede til Mette Holm åbne for nye perspektiver på forfatterskabet, men endnu vigtigere: hun åbnede op for en helt ny dimension i min forståelse af alle oversatte bøger, jeg nogensinde havde læst. Den aften greb det mig, hvor svær og vigtig en kunst litterær oversættelse er.

Som oversætter er du et medium mellem virkeligheder og civilisationer, og med denne film ønsker jeg takke Mette og vores oversættere, fordi deres arbejde har vist mig, at der findes flere virkeligheder end den lige foran mig. Jeg siger tak, fordi deres arbejde har gjort det mere begribeligt, hvor meget vi som mennesker har til fælles med hinanden på tværs af kontinenter og sprog. I de oversatte fortællingers spejl, kan vi se os selv i mennesker og historier, vi ellers aldrig ville kunne forstå.”

 

Materialer