Pluk en lykkepose fra livstræet
Pluk en lykkepose fra livstræet

Frederiksberg-borgere bygger stor udstilling om lykke på biblioteket

07.02.19
I februar kan man få et fysisk smugkig ind i filosoffen Arthur Schopenhauers sortsynede men fornøjelige essay ”Kunsten at være lykkelig”. 10 Frederiksberg-borgere har omsat teksten til en installation på Frederiksberg Hovedbibliotek.

På Frederiksberg Hovedbibliotek bliver du fra i dag mødt af et højt, levende træ, der knejser fra gulv til loft. På træet hænger lykkeposer, som kan plukkes og tages med hjem.  

Et andet sted i biblioteksrummet dukker fragmenter af Svantes stue op. Her kan du læne dig tilbage i Svantes stol, nyde en kop kaffe og synet af Nina i bad – som i Benny Andersens vise om Svantes lykkelige dag.  

Udstillingen kredser om lykken som en mulig illusion og er skabt af 10 Frederiksberg-borgere og bibliotekets kulturformidlere. Sammen har de læst og diskuteret Schopenhauers tekster og i fællesskab kondenseret materialet og givet det fysisk form.

”Alle siger, at når man er gammel, skal man holde hovedet i gang. Jeg vidste ikke meget om Schopenhauer, da jeg meldte mig, men jeg synes, det lød spændende at skabe en udstilling i fællesskab med andre. Det har være en fantastisk proces, som er endt ud med en livsbekræftende udstilling, som vi alle er stolte af,” siger Birgitte Franck, pensionist og medskaber af udstillingen.

”Udstillingen giver ikke svar på, hvad lykken er, men stiller spørgsmål og vækker undren, ligegyldigt om du kender Schopenhauer eller ej,” siger Niels Have, bachelor i HA(fil) og medskaber af udstillingen.

“ Vores mål med udstillingen er, at åbne op for litteraturen og lade den folde sig ud og skabe plads til refleksion over egen og andres lykke - eller ulykke. Ved at lade Frederiksberg-borgere overtage roret, er vi nået steder hen, hvor vi ikke ville kunne nå alene. Et greb til at drive bibliotekets kulturformidling i ny retning er denne brug af radikal samskabelse,” siger Frederik Knap, visuel formidler, Biblioteket Frederiksberg.

I samme periode, som udstillingen ”Næsten lykkelig” kan ses på hovedbiblioteket, spiller Betty Nansen Teatret "Kunsten at være lykkelig” - også inspireret af den tyske filosof og evige pessimist Schopenhauer. I den forbindelse kommer skuespiller Nicolai Dahl Hamilton og læser op fra teksten ”Kunsten at være lykkelig” på Frederiksberg Hovedbibliotek den 21. februar klokken 17.00.

Kontakt
Søren Langager Høgh, litteraturformidler, Biblioteket Frederiksberg, soho06@frederiksberg.dk, 3821 1834.

Om Schopenhauer
Den tyske filosof Arthur Schopenhauer (1788-1860) efterlod sig ved sin død et essayfragment, der i 50 paragraffer gennemgår lykkens former - eller rettere en tålelig tilværelses former. For som Schopenhauer skriver: ”Vi indser, at det bedste, der findes i verden, er en smertefri og rolig nutid, som er til at bære".