Ny læsekreds med Dorrit Willumsen

02.09.20
Deltag i Biblioteket Frederiksbergs læsekreds med en af de helt store i dansk litteraturhistorie: Dorrit Willumsen.

>> Læsekredsen er fuldt besat. Skriv til soho06@frederiksberg.dk for at komme på venteliste << 

Den prisvindende forfatter Dorrit Willumsen (f. 1940) besøger Biblioteket Frederiksberg tirsdag den 20. oktober 2020 kl. 19-21 til en eksklusiv læsekreds, hvor en sluttet gruppe af læsere dykker ned i Dorrit Willumsens seneste roman "Løg trækker tårer" (2019). 

Som deltager kommer du helt tæt på Dorrit Willumsen og andre læsere. Der er få pladser, men til gengæld lover biblioteket unikke betingelser for en reel samtale mellem læser, forfatter og andre læsere. 

ALDEREN I TEKSTEN
Læsekredsen hedder "Alderen i teksten", og deltagerne vil i samråd med Dorrit Willumsen og bibliotekets litteraturformidlere udpege, udrede og diskutere de mange højdepunkter i romanen "Løg trækker tårer" med fokus på et gennemgående motiv: Alder.

Dorrit Willumsen vil undervejs læse højt, og vi vil sammen afsøge emner som køn, underkastelse, ulighed, kærlighed, begær, erindring, fantasi, humor, mad og ikke mindst pels. Vi vil sammen finde svar på, hvad "alder" indebærer i teksten, og hvad det helt præcis er ved sætningerne i "Løg trækker tårer", der er så fantastisk godt? 

TILMELD DIG
Vil du være med, skal du have mulighed for at investere tid i et kortfattet forberedelsesmateriale samt være parat til at deltage aktivt i samtalen om teksten. Tilmeld dig ved at skrive en email til bibliotekets litteraturformidler Søren Langager Høgh på soho06@frederiksberg.dk. Skriv gerne et par linjer om din motivation. Der er begrænsede pladser. Alle er velkomne uanset forudsætninger. Læsekredsen tager udgangspunkt i forberedelsesmaterialet, og det er ikke en forudsætning, at deltageren har læst romanen forud for mødet.

_________________________________________________________________

ALDEREN I TEKSTEN - Læsekreds med Dorrit Willumsen
Tid: Tirsdag den 20. oktober 2020 19-21 
Sted: Biblioteket Frederiksberg, Falkoner Plads 3, 2000 Frederiksberg
Det er gratis at deltage. Tilmelding nødvendig, begrænsede pladser. Alle er velkomne
 
* Arrangementet afvikles inden for gældende regulativer ift. covid19, med forstærket fokus på afstand, hygiejne og tryghed
* Alderen i teksten er støttet af Statens Kunstfond
* Portrætfoto, Morten Holtum. Venligst udlånt af Gyldendal
_________________________________________________________________
 

 

DORRIT WILLUMSEN
Dorrit Willumsen har udgivet bøger siden midten af 60'erne, og hun er blandt de allerstørste nulevende danske prosaister - belønnet med en række store priser, heriblandt Nordisk Råds Litteraturpris (1997). Hun har præget både den eksperimenterende og den bredt appellerende del af nyere dansk litteraturhistorie med sit store sproglige overskud. 

Forfatteren med bopæl ved Frederiksbergs Runddel skriver vilde eksperimenter med fortælle- og stillejer af en anden verden, men samtidigt bredt appellerende fortællinger fyldt med identifikation. Og man kan ikke andet end elske hendes humor, vildskab og illusionsløshed. 

_________________________________________________________________

"Børn slæber alting ind. Sand, grus, visne blade, blomster, som de har knuget helt flade. Fjer, snegle og orme smugler de ind i deres små hænder. Desuden sviner de med mælken. Og de kan få revne gulerødder til at hænge fast i loftet. De er en slags eksperter i svineri. Men det er ikke noget problem. Min kost er lang."

Eksperter i svineri - Børn er ikke vidunderlige skabninger, når Dorrit Willumsen beskriver børnehaven fra den karske rengøringsdames synsvinkel // Dorrit Willumsen: Balladen om en jomfru i "Den dag jeg blev Honey Hotwing", side 96
_________________________________________________________________

 

Dorrit Willumsens bøger behandler fortiden (biografier, erindringer) og fremtiden (sci-fi), men hun føjer det sammen lige nu og her (noveller, romaner), hvor hun i en alder af 80 år er mere velskrivende en nogensinde, og ikke viser det mindste tegn på at pensionsalderen er overskredet med flere årtier. 

I det sene forfatterskab skal novellesamlingen "Den dag jeg blev Honey Hotwing" (2006) fremhæves som et højdepunkt. Dertil kommer de to erindringsbøger "Det sure med det søde" (2009) om barndom og opvækst samt "Pligten til lykke" (2011) om ægteskabet med digteren Jess Ørnsbo. De to seneste romaner "Nær og fjern" (2015) og læsekredsens bog, "Løg trækker tårer" (2019), er foreløbige kulmination på et smukt og mangfoldigt forfatterskab. 

LØG TRÆKKER TÅRER
Romanen "Løgtrækker tårer" (2019) har den 74-årrige Wendy i hovedrollen. En dag tager hun en rask beslutning og stikker af fra det hele. Wendy har en svækket fysik og en smuldrende hukommelse, men hun erindrer fortiden med krystallinsk skarphed og besidder et fandenivoldsk gåpåmod og en utæmmelig fantasi.

Pensionisten får en stemme, og Wendy er ret beset en 74-årrig BZ'er. Dorrit Willumsen former Wendy med favnende omsorg, spids humor og stort et sprogligt register, og viser den måbende læser nye vidder i alderens facetter. 

 
 
Materialer