Svensk/danske Johanne Lykke Holm besøger Biblioteket Frederiksberg. Hun har lavet "Hekseskolen" sammen med Olga Ravn. (Foto Khashayar Naderehvandi / Albert Bonniers Förlag)

Ny læsekreds - mød Johanne Lykke Holm

20.04.22
VÆR MED - Du kan deltage i Biblioteket Frederiksbergs eksklusive læsekreds om romanen Strega (2021) i selskab med den toneangivende forfatter Johanne Lykke Holm.

Den svensk/danske forfatter Johanne Lykke Holm (f. 1987) har høstet stor anerkendelse med sin gotiske roman Strega, bl.a. med en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris og EU's Litteraturpris. Bogen om en gruppe unge kvinders sært uhyggelige ophold på et italiensk spøgelseshotel oser af gotisk undergang og feministisk opråb: Glædespigerne, rengøringskonerne og servitricerne leder i deres søstersolidaritet efter en passende grimasse til den undergang, de tilsyneladende er dømt til.  

Onsdag den 25. maj 2022 får Biblioteket Frederiksberg besøg Johanne Lykke Holm, når hun deltager i en eksklusiv læsekreds sammen med en gruppe velforberedte læsere, der i fællesskab vil dykke ned i sætninger, symboler, forestillinger, hotelgange, dufte, stemninger og meget mere af alt det stof, Strega bugner af.
 
Som deltager kommer du helt tæt på én af Skandinaviens bedste forfattere, og du får mulighed for at vende din egen Strega-læsning med andre skarpe læsere. Der er få pladser, men til gengæld lover biblioteket unikke betingelser for en reel samtale mellem læser, forfatter og andre læsere. 
 
 

Tilmeld dig

For at få én af de stærkt begrænsede pladser i læsekredsen skal du skrive en mail til bibliotekets litteraturformidler Søren Langager Høgh (soho06@frederiksberg.dk). Fortæl meget gerne lidt om dine læsevaner.

Strega (2021) er en gotisk
hotelroman om et kvindekollektiv
 

Undergangen i teksten

Læsekredsen om Strega kalder vi "Undergangen i teksten", og du vil som deltager indgå i et samråd med Johanne Lykke Holm, andre læsere og bibliotekets litteraturformidlere. Sammen udpeger vi bogens mange højdepunkter med fokus på den undergang, der gennemlyser siderne i bogen.
 
Johanne Lykke Holm vil undervejs læse højt fra bogen (på dansk og forhåbentligt på svensk), og vi vil sammen undersøge emner som gotik, mad, horror, krimi, sansninger, mord, kvinderoller, undertrykkelse, hjemsøgt stemning, symboler, genrekoder og meget andet. Vi vil finde svar på, hvad "undergang" indebærer i teksten, og hvad det er ved sætninger i Strega, der har begejstret og forundret læsere i Sverige, Danmark og resten af Skandinavien.
 
 

Strega

Strega er italiensk for "heks" og navnet på en berømt og knaldgul italiensk likør. Og så er det altså navnet på Johanne Lykke Holms anden roman, som udkom i Sverige på det prestigefyldte forlag Albert Bonnier Förlag i 2020. Romanen er oversat til dansk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.
 

"Og vi gik mod køkkenet, hvor alt lugtede af metal og vand og jordslåede afgrøder. Vi fyldte en plastikbakke med kiks og jasminte. Alba huggede likøren fra Costas forråd. Vi bar det hele op i lobbyen og satte os til rette i de hvide lædersofaer. Det blev besluttet, at det var mig, der skulle læse. Jeg havde talent for at få ordene til at stige fra siderne som sort røg."

- Johanne Lykke Holm: Strega (2021) side 46
 
Hovedpersonen Rafael, hvis navn er tungt betydningsladet som det meste i romanen, fører læseren gennem en sfærisk kriminalroman om et kvindekollektiv på et øde italiensk hotel uden gæster, uden kontekst og uden for tid. Hotellet fungerer som en sært uudtalt afretningsanstalt, en slags bedaget husmorskole med rengøring, værtindeskab, madlavning og huslige pligter på skemaet.
 
Men Olympic, som er hotellet i Stregas monumentale navn, er også et uhyggeligt kvindefængsel, hvor alle individuelle karaktertræk forsvinder, og de enkelte jeg'er fortoner sig i fællesskabets "vi". Alt det står og dirrer i Johannes Lykke Holms prosa, hvis egentlige ærinde er at fremmane den mørke, dystre stemning og boltre sig i genrekoder og stramt styrede stilgreb.
 

___________________________________________________________

Læsekreds: Undergangen i teksten

• Eksklusiv læsekreds med Johanne Lykke Holm
• Onsdag den 25. maj 2022 kl. 19-21
• Biblioteket Frederiksberg, hovedbiblioteket, Falkoner Plads 3, 2000 Frederiksberg
• Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond
• Læsekredsen mødes én gang
• Deltagelse er gratis, tilmelding nødvendig, pladser fordeles efter først til mølle-princippet
• Læsekredsen tager udgangspunkt i et kortfattet forberedelsesmateriale
• Det er ikke nødvendigt at have læst hele Strega (selvom det selvfølgelig er en god idé)
• Det er muligt at låne et eksemplar af Strega på biblioteket
• Samtalen foregår på dansk
___________________________________________________________________

 

 

__________________________________________________________

 

Tidligere læsekredse i samme format:

Sorgen i teksten med Caroline Albertine Minor 
Magten i teksten om Franz Kafka med oversætter Karsten Sand Iversen 
Kærligheden i teksten med Suzanne Brøgger 
Æren i teksten om Njals saga med oversætter Kim Lembek
Pengene i teksten med Asta Olivia Nordenhof 
Alderen i teksten med Dorrit Willumsen 
Arven i teksten med Kristian Bang Foss 
Tiden i teksten om Haruki Murakami med oversætter Mette Holm

 

Materialer