Arrangement: Dialogisk læsning og Sprogstart (vuggestuer og børnehaver)

I oktober og november afholder Biblioteket dialogisk læsning for både vuggestue- og børnehavegrupper.

Arrangementerne er både litteraturoplevelse for børnene og en introduktion for pædagogerne til vores Sprogstartsmaterialer, som I efterfølgende kan booke til jeres institution.

Bibliotekets Sprogstartsmaterialer lånes ud fra december måned, men I kan allerede nu skrive jer op ved at kontakte børnekulturformidler Lærke Skjærlund.  

For vuggestuer - med temaet følelser

”Buller er vred” handler om Buller, som bliver så vred, så vred, fordi ingen vil lege bold med ham. Gennem ord, billeder, leg og samtale udforsker vi sammen med børnene, hvordan det ser ud og føles at være vred. Det sproglige fokus er lydlig opmærksomhed, ordforråd, skriftsproglige kompetencer og narrative kompetencer.

For børnehaver - med temaet flyvende drømme 

Med billedbogen "Amelia Earhart" udforsker vi temaet drømme. Gennem litteratur, ord, billeder, leg og samtale udfordrer vi børnenes forestillingsevne og evne til at sætte ord på egne drømme. Det sproglige fokus er lydlig opmærksomhed, ordforråd, skriftsproglige kompetencer og narrative kompetencer.   

Praktisk information

Arrangementerne foregår enten på Hovedbiblioteket eller Medborgercenteret Nordens Plads. En børnekulturformidler tager imod jer ved bygningens indgang. Arrangementet varer omkring 45 minutter, men sæt gerne mere tid af, så I har tid til at gå på opdagelse i børnebiblioteket og vende eventuelle spørgsmål om Sprogstart med børnekulturformidleren. Arrangementet er beregnet til én børnegruppe (10-15 børn) plus pædagoger. Det kan være en fordel at så mange pædagoger som muligt deltager og på den måde bliver introduceret til Sprogstartsmaterialerne i praksis.

Bemærk: I skal kun bestille én billet, som gælder for hele gruppen.

Vigtigt: I tilfælde af en aflysning, må I meget gerne afbestille billetten, så andre børn kan få glæde af arrangementet. Billetten kan afbestilles via billetsystemet eller via sms på 2898-1901.

Når du tilmelder dig vores arrangementer, indsamler vi dit navn, e-mailadresse og telefonnummer og du godkender samtidig, at vi sender en reminder ud på sms eller e-mail op til arrangementet. Indsamlet data anvendes kun i forbindelse med det pågældende arrangement. Efter arrangementets afholdelse slettes alle persondata.

Book en billet til vuggestuegrupper her

Torsdag 8. oktober kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Torsdag 15. oktober kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Onsdag 4. november kl. 10.00 på Medborgercenteret Nordens Plads

Torsdag 5. november kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Onsdag 11. november kl. 10.00 på Medborgercenteret Nordens Plads

Torsdag 12. november kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Book en billet til børnehavegrupper her

Torsdag 22. oktober kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Torsdag 29. oktober kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Onsdag 18. november kl. 10.00 på Medborgercenteret Nordens Plads

Torsdag 19. november kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Onsdag 25. november kl. 10.00 på Medborgercenteret Nordens Plads

Torsdag 26. november kl. 9.00 på Hovedbiblioteket

Om Sprogsporet

Sprogsporet er bibliotekernes fælles indsats med at styrke børns sprog, læsefærdigheder og læselyst i samarbejdet med forældre og dagtilbud. Biblioteket Frederiksberg er en del af Sprogsporet og derfor kan vi tilbyde jer inspiration og materialer til læseaktiviteter for de 1-3-årige i vuggestuen og de 3-6-årige i børnehaven. Materialerne kaldes ”Sprogstart”.

Sprogstart består af to seksugers forløb: Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år. Sprogstart 1-3 år er målrettet børn i dagpleje og vuggestue og Sprogstart 3-6 år henvender sig til børnehavebørn. Hvert forløb består af 6 sprogstartsposer, som er udviklet i tæt samarbejde mellem bibliotekarer og sprogpædagoger. Forløbene afvikles i dagtilbuddet af dagplejere og pædagoger.

Sprogstartsposerne tager udgangspunkt i billedbøger, og gennem leg med sproget får børn og deres voksne i dagtilbuddet rig mulighed for bl.a. at tale om farver, følelser og tal. Sprogstartsposerne har nemlig hvert sit tema og sproglige fokus. I hver sprogstartspose er der en billedbog og konkrete materialer som fx legetøj, fotos mm. I sprogstartsposerne er der et bredt udvalg af sproglege, som opfordrer til snak, leg og bevægelse i nær sammenhæng med billedbogen. Der er også en trin-for-trinmanual, der grundigt beskriver hvordan og hvornår fx billedbogssnak og sproglege kan inddrages.

Det er gratis for institutioner at låne Sprogstartsmaterialerne hos biblioteket. Kontakt børnekulturformidler Lærke Skjærlund på lask02@frederiksberg.dk for at høre mere eller læs mere på Sprogsporets hjemmeside. På hjemmesiden finder du også gode og simple videoer, som beskriver barnets sproglige udvikling fra 0 til 7 år samt idéer til aktiviteter, I kan lave i institutionen.