Sprogstartsworkshop: Højtlæsning og sprogstimulering for vuggestuer (2-3 år)

Arrangementerne er både litteraturoplevelse for børnene og en introduktion for pædagogerne til vores Sprogstartsmaterialer, som I kan booke til jeres institution.

Datoer for 2022 endnu ikke fastlagt

Vi kender endnu ikke datoerne for Sprogstartsworkshopsene i første del af 2022. Hvis I er interesserede i en workshop, så skriv gerne skrive til os, så vi kender efterspørgslen og eventuelt kan se på forskellige muligheder fremover. Skriv til børnekulturformidler Lærke Skjærlund på lask02@frederiksberg.dk.  

Om workshoppen

Workshoppen tager udgangspunkt i bogen ”Lili kender alle farver” af forfatter Kim Fupz Aakeson og tegner Siri Melchior. Lili kender i hvert fald til alle de flotte farver, som hun frejdigt maler hele huset med. Gennem højtlæsning, leg og samtale kommer vi omkring farverne og historien om Lili.

Efter workshoppen får I en emnepose med bøger, som I kan låne til stuen. Bøgerne handler om samme emne som workshoppen, så I kan fortsætte legen, læseglæden og samtalen.

Praktisk information

Workshoppen foregår enten på Hovedbiblioteket, vores filial på Danasvej eller Medborgercenteret Nordens Plads. En børnekulturformidler tager imod jer ved bygningens indgang. Arrangementet varer omkring 60 minutter, men sæt gerne mere tid af, så I har tid til at gå på opdagelse i børnebiblioteket bagefter.

Arrangementet er beregnet til én børnegruppe på maksimalt 12 børn plus pædagoger. Vi får brug for pædagogernes hjælp undervejs, så det håber vi, I er med på. Det kan være en fordel, at så mange pædagoger som muligt deltager og på den måde bliver introduceret til Sprogstartsmaterialerne i praksis.

Om Sprogsporet og Sprogstart

Sprogsporet er bibliotekernes fælles indsats med at styrke børns sprog, læsefærdigheder og læselyst i samarbejde med forældre og dagtilbud. Biblioteket Frederiksberg er en del af Sprogsporet, og derfor kan vi tilbyde jer inspiration og materialer til læseaktiviteter for de 1-3-årige i vuggestuen og de 3-6-årige i børnehaven. Materialerne kaldes ”Sprogstart”.

Sprogstart består af to seksugers forløb: Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år. Sprogstart 1-3 år er målrettet børn i vuggestue og Sprogstart 3-6 år henvender sig til børnehavebørn. Hvert forløb består af 6 sprogstartsposer, som er udviklet i tæt samarbejde mellem bibliotekarer og sprogpædagoger. Forløbene afvikles i dagtilbuddet af dagplejere og pædagoger henover 6-8 uger.

Sprogstartsposerne tager udgangspunkt i billedbøger, og gennem leg med sproget får børn og deres voksne  rig mulighed for bl.a. at tale om farver, følelser og tal. Sprogstartsposerne har nemlig hvert sit tema og sproglige fokus. I hver sprogstartspose er der en billedbog og konkrete materialer som fx legetøj, fotos mm. I sprogstartsposerne er der et bredt udvalg af sproglege, som opfordrer til snak, leg og bevægelse i nær sammenhæng med billedbogen. Der er også en trin-for-trinmanual, der grundigt beskriver hvordan og hvornår fx billedbogssnak og sproglege kan inddrages.

Det er gratis for institutioner at låne Sprogstartsmaterialerne hos biblioteket. I kan skrive jer op her på vores hjemmeside og kontakte børnekulturformidler Lærke Skjærlund for at høre mere.