URO - Tema om krig, klima og kvindeoprør
Verden er urolig, foranderlig og i bevægelse. I Ukraine hærger krigen, i Iran raser et kvindeoprør mod regimet, og samtidig fejer klimakatastrofer hen over kloden.
Med foredragsrækken URO så vi i forårets 2023 nærmere på aktuelle, globale samfundsudfordringer med oplæg af forskere, kunstnere, aktivister og journalister.
Herunder får du inspiration til bøger, film og artikler, der belyser arrangementsrækkens temaer.
Fra krig til teater og dokumentarfilm
My Deer Hunter
Se forestillingen som Tue Biering og Sara la Cour talte om onsdag d. 22. feb. 2023.
Se 'Oleg og krigen'
Simon Lereng Wilmonts hjerteskærende film fra det krigsramte østlige Ukraine kan du finde på Filmstriben.
Hør mere om 'My Deer Hunter' i DRs podcast 'Ramt af kunst'.
Hør DRs podcast 'Genstart' om Ukraines børn.
Bøger der gør dig klogere på klimaforandringerne og den globale opvarmning.
Hellere i går end i dag.
Det var igen-igen budskabet fra FNs Klimapanel, der i marts 2023 satte punktum for den sjette hovedrapport om klodens tilstand. Endnu slog videnskabens fremmeste repræsentanter fast, at vi kender løsningerne til at afbøde de værste konsekvenser af klimaforandringerne, men at det kræver akut handling. Nu - som i NU.
Klimaaktivister og klimadystopier
Klimaforandringerne er naturligvis emnet for megen skøn- og faglitteratur i disse år. Her får du et udpluk af nogle af tidens mest oplysende og indsigtsrige titler.
Fra Bill McKibben, Naomi Klein og Esther Kjeldahls rapporter fra klimaaktivismens forfront til Villads Andersen og J.G. Ballards halv- og heldystopiske fremtidsfiktioner.
Jorden er vores eneste hjem, og selvom klimakrisen rammer nogle samfund langt hårdere end andre, så er det en virkelighed, ingen slipper for at ignorere.
Som titlen på Esthers Kjedahls anbefalelsesværdige bog lyder: Vi er sammen om at mærke det.