Kunstnerne bag de virtuelle udstillinger
Her kan du læse mere om de to fotokunstnere og de to tekstforfattere, som medvirker i bibliotekets virtuelle udstillinger.
Jessie Kleemann & Charlotte Lakits
Den franske fotograf Charlotte Lakits har taget billeder af unge i Nuuk. Forfatter Jessie Kleeman har fortolket de unges egne tekser til poesi, som er inkorporeret i billederne.

Jessie Kleeman
Jessie Kleemann er født i Grønland og er uddannet som skuespiller og grafiker. Hun har været leder af kunstskolen i Nuuk, men har boet i København siden 2002. Som kunstner arbejder hun med performance, billedkunst og tekst.
Hendes værker kredser ofte om undersøgelser af tingenes tilstand eller betydning. I Kleemanns anerkendte performances balanceres mellem fordybelse og kropslig aktion, og hun bruger gerne grønlandske symboler og materialer, såsom masker og sælspæk.
Hendes digte og essays har ofte omdrejningspunkter i kunst og kultur. Hun skriver både på dansk, grønlandsk og engelsk, og indimellem lader hun de tre sprog interagere.
I bibliotekets virtuelle udstilling har Jessie Kleemann lavet ny poesi baseret på unge grønlænderes egne fortællinger.
Charlotte Lakits
Charlotte Lakits er en fransk fotograf, der i flere omgange har boet i Grønland. Hendes fotoprojekt « Who we are » består af en række portrætter af unge grønlændere. Fotografen besluttede sig for, at hun ikke ville skrive om de unge, men blot tage billeder af dem - og så få de unge til selv at skrive om livet som ung i Grønland.
Charlotte Lakits mener, at de grønlandske unge er meget bevidste om deres egen identitet og samtid. Samtidig relaterer de sig stærkt til det traditionelle grønlandske samfund og til kulturen. De kan - med deres egne stærke stemmer - sætte ord på, hvordan de som unge oplever det moderne Grønland.
Portrætserien « Who we are », hvoraf biblioteket har lånt tre billeder, skal også ses som en hyldest til diversitet. De tre unge, som er portrætteret, er alle forskellige i deres udtryk. Takket være denne diversitet, har de masser af ressourcer, som hjælper dem til at forstå et foranderligt Grønland i rivende udvikling.
Se den virtuelle udstilling med kunstnernes fotografier og poetiske tekster på vores web.
Jukke Rosing & Malu Rosing
De to søstre har fotografisk og poetisk nyfortolket gamle grønlandske myter.

Jukke Rosing
Jukke Rosing er herboende grønlandsk fotokunstner. Hun er født og opvokset i Nuuk og har gået på Designskolen i Randers og på Fatamorgana.
De fire fotos som pt. kan ses i bibliotekets virtuelle galleri stammer fra udstillingen ”Assinga 4x4” fra 2017. Udstillingens formål var at vise et Grønland, som var mere end smuk natur og fjelde af is. Jukkes bidrag blev en række fotografier, der viser hendes syn på Grønland og samtidig nyfortolker de grønlandske myter.
Udgangspunktet blev myten om ”Havets Moder” og myten om ”Solen og Månen”. I begge myter indgår stærke kvinder, som evner at vende deres ulykke til styrke – ét karaktertræk, som Jukke altid har ment var beundringsværdigt.
Malu Rosing
Malu Rosing er opvokset i Nuuk som den yngste af tre søstre. Nu bor hun i København og læser Journalistik og Kultur- og Sprogmødestudier på Roskilde Universitet.
Hun kan lide at udtrykke sig kreativt, og særligt gennem skrift, da fortællinger altid har været et vigtigt element i hendes familie.
Som bosat i København oplever Malu Rosing tit at savne Grønland og den grønlandske natur og naturforståelse. Hun er glad for at nyfortolke myterne om "Havets Moder" og "Solen og Månen". Det giver hende en følelse af at være tæt på Grønland, når hun arbejder med de gamle fortællinger.
Se den virtuelle udstilling med kunstnernes fotografier og poetiske tekster på vores web.
Forløbet om Grønland blev lavet i samarbejde med Det Grønlandske Hus (sumut.dk) og suppleret af et stort program med udstillinger, lydoplevelser, foredrag, filmvisninger og artisttalk.