De stærkeste børnebøger om krig
Det kan være svært at finde en god anledning til at tale med sine børn om svære emner som krig og flugt. Vi anbefaler børnelitteratur, der kan åbne for samtalen.
Af Astrid Myrup
Børnebiblioteket anbefaler bøger om krig
I løbet af de seneste par år er kommet mange stærke bud på gode børnebøger, der tematisk kredser om emnerne krig og flugt. Vi anbefaler her en række nye titler - og en enkelt klassiker.

I anledning af markeringen af 80-året for Befrielsen har vi kigget nærmere på nogle af de mange fine bøger til børn i alle aldre, der behandler temaet om krig og flugt.
Torsdag d. 3.4 har vi arrangementet "TALK: Hvordan taler vi med børn om krig?", hvor forfatter Cecilie Eken fortæller om sin nye børnebog "De Stærkeste" som handler om børn, der oplever krigen på nært hold - på Frederiksberg 1945 under fejlbombningen af den Franske Skole, og under krigen i Syrien.
Børnekulturformidler Astrid Myrup skriver om "De Stærkeste":
I "De stærkeste" følger vi tre børn, der betaler en ufatteligt høj pris for voksnes konflikter. Bogen skildrer krigens næsten almindelige hverdag, der pludselig brydes af summen fra bombefly, løben mod beskyttelsesrum, skrig og sammenstyrtning. Det er hård og rørende læsning, der vækker ens medfølelse, og det føles nødvendigt. I bogen lyder det: "Det går ikke væk selvom de voksne ikke kan tale om det"
I bibliotekets nye podcast kan du høre børnekulturformidler Ekin Samer anbefale billedbøger om emnet. I podcasten fortæller hun blandt andet, hvordan man kan skrue op og ned for alvoren, når man læser højt, og hvorfor det kan være vigtigt at forklare begreberne krig og flugt - også for børn, der ikke selv har oplevet krig.
Ekin anbefaler blandt andet "Trylleblik" af Ane Bjørn:
'Trylleblik' er en poetisk fortælling om barnets evne til at se håbet, lyset og det smukke i en verden, der både kan være barsk og brutal. Vi kan alle have brug for et trylleblik uanset, om vi er voksne eller børn, når livet byder på små eller store udfordringer.
For nogle børn er fakta-bøgerne en bedre vej ind i samtalen. Der er mange nyere titler som beskæftiger sig historiske med historiske krige, men der findes også de, der behandler den aktuelle verdenssituation. Børnekulturformidler Andreas Lykke Jensen anbefaler fx "Krigen i Gaza":
Krig er altid forfærdeligt, men på baggrund af det ekstremt høje antal civile dræbte, herunder rigtigt mange børn, er krigen i Gaza en særdeles forfærdelig krig. Samtidigt er det også en konflikt som har en lang forhistorie. En historie der langt fra er simpel, men som grundlæggende handler om hvem, der har retten til et bestemt territorie. I denne letlæselige fakta bog forklares konflikten for børn i et sprog, der er til at forstå og med rigeligt billedmateriale.
Bogen henvender sig primært til børn i alderen 10-13 år, og er perfekt såfremt man skal skrive opgave om emnet.