Kalenderhistorier – Noget for enhver smag
Biblioteket guider dig til at finde den helt rigtige kalenderhistorie til jeres familie.
Af Andreas Lykke Jensen
Det varer ikke længe, før vi træder ind i december måned
Én af de juletraditioner, som allerede har sin begyndelse på julemånedens første dag er, at læse en julekalenderhistorie hver dag frem til d. 24. december.
Gå på opdagelse i vores udstilling i Børnebiblioteket eller bestil jeres kalenderhistorie hjemmefra og lade sig inspirere, af de bøger vi anbefaler her.
Hvad enten du er til de mere alvorlige bøger, der rammer lige i hjertet. De sjove, som får dig til at klukke af grin eller måske noget med lidt spænding og ”gys”, så har vi noget til dig.
Snesøsteren er en smuk og rørende julefortælling om den store sorg man får ved at miste en man elsker, men også om hvordan man kan komme videre efter tabet.
For hovedpersonen Julian er dette års jul ikke helt så varm og hyggelig som den plejer. Han mistede nemlig sin storesøster i i sommers og tabet har lagt en gevaldig dæmper på julestemningen i hele familien. Så meget, at Julian slet ikke synes det er rart at være derhjemme. En dag møder Julian den rødhårede pige Hedvig og de bliver gode venner. Hedvig bringer en glæde tilbage til Julian, som han havde mistet, men der er også noget mystisk ved hende, og hvorfor virker det som om der ikke rigtig er andre end Julian, der kan se hende?
Snesøsteren er en utrolig varm og rørende fortælling om tab og sorg.
Anbefales til børn i alderen 7-12 år.
Natekspressen. Hvert år besøger 11 årige Danja og hendes familie deres mormor i julen. Mormor bor i en gammel nedlagt stationsbygning lige ud til et spor af togskinner, der ikke længere er i brug. At være hos mormor er for Danja forbundet med den største hygge man kan forestille sig. Dette år er dog lidt anderledes, for mormor er begyndt at glemme det meste. Hun glemmer hvor hun er, hvilken dag det er og så er det ikke altid det hun siger helt giver mening. Hun bliver eksempelvis ved med at tale om en særlig nøgle, der skal drejes to gange rundt. Ikke en men to.
En dag er mormor helt forsvundet og selvom familien prøver kan de ikke finde hende. Sammen nat bliver Danja vækket af lyden af en høj fløjte. Og da hun kigger ud af vinduet på de nedlagte togskinner holder der et gammelt damplokomotiv klar til at tage imod evt. passagerer. Og som du nok har gættet, er det ikke et helt almindeligt tog.
Anbefales til børn i alderen 7-11 år.
Nikis juleeventyr. Efterhånden så er youtubere blevet mere kendte end både popstjerner og Ramasjang værter. Youtuberen Nikki Topgaard er en af dem og udover at lave videoer, så har han udgivet flere bøger i samarbejde med børnebogsforfatter Kristoffer Jakob Andersen. Hovedpersonen i Nikkis juleventyr er selvfølgelig Nikki selv. Nikki er egentlig ikke rigtig nogen julehader. Han gider bare ikke rigtig alt det gejl, der følger med. Julegaver eksempelvis. Hvorfor købe det når man i stedet kan købe lækre ting til sig selv? Og alt det der julepynt….. Gider man virkelig at sætte det op og er der overhovedet nogen, som synes det er pænt?
Det går dog hverken værre eller bedre end, at der flytter en lille nisse ind hos Nikki. Og nissen har en mission. At få Nikki i julestemning. Vil det lykkes?
Anbefales til børn i alderen 8-12 år.
Olgas jul er en slags selvstændig fortsættelse af det store hit Olgas Corona Dagbog. Dagbogsformatet fra den første bog fortsætter i Olgas jul, men denne gang i en kalenderbogsudgave, der passer pe4rfekt til at man læser et kapitel hver dag i december måned til og med juleaftensdag. Olga har ellers nok at bøvle med i denne højtid. Eks. forældre, som er max pinlige på stort set alle tænkelige måder. Forældrenes pinagtighed fører til en del tå krummende og grinagtige episoder. Og bogens humor ligger lige præcis et sted mellem næsten ubehageligt kiksede og hysterisk sjove hele vejen igennem.
Så hvis du kunne tænke dig en form for Sallys far julehistorie, hvor pinlige forældre fylder en hel del, men skrevet til de lidt ældre tweens, er det her et rigtig godt bud.
Anbefales til børn i alderen 9-12 år
De spændende
Flugten fra nissefængslet. I byen Nisse City drømmer de to Nisser Sikurd og Safira om at åbne en spøg og skæmt forretning sammen med deres forældre. Desværre bliver deres drømme ødelagt, da de begge bliver anklaget og efterfølgende uskyldigt dømt for at have planer om at myrde julemanden. Der er nemlig ikke mange som tror på Sikurd og Safira. Ikke engang deres egen advokat. Sikurd og Safira er nemlig begge drillenisser og som man siger det i Nisse City: ”Drillenisser kan man ikke stole på”.
I fængslet får både Sikurd og Safira heldigvis nogle nye gode venner, og sammen begynder de, at planlægge en flugt. Både for at bevise deres egen uskyld, men også for at redde julemanden. For den skyldige, der rent faktisk havde planer om at dræbe ham, går stadig frit rundt derude.
Anbefales for børn i alderen 5-11 år.
Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver. Bag den meget morbide titel gemmer der sig en julefortælling med både humor, spænding, lidt gys og faktisk også hjertevarme. Bogens hovedperson, drengen Kaj, har to forældre som simpelthen har alt for travlt til at julehygge for deres to sønner. Derfor hyrer de en au pair-pige ved navn Marivuda, til at overtage alt det huslige i december måned. Kaj synes dog der er noget lumsk ved Marivuda, og bliver overbevist om, at hun har planer om at skære julemanden i skiver på Nordpolen. Og ikke nok med det, så skal Kaj samtidigt bøvle med skolens bølle, Conrad ørevoks, og spille Josef i krybbespillet.
Der er med andre ord rigeligt at se til for Kaj.
Anbefales til børn i alderen 9-12 år.
Kendt fra TV
Tidsrejsen. I år præsenterer DR 2. del af den af den populære og flotte serie, Tidsrejsen. Første del af Tidsrejsen blev vist i 2014 og hvis i kunne tænke jer at genopfriske den samtidigt med i ser 2eren på tv, så findes den også i en rigtig god kalenderbogsversion, hvis handling følger handlingen fra tv-serien ganske præcist. Tidsrejsen er en episk science fiction-julefortælling, om pigen Sofie, der på den første december får en ganske særlig kalendergave af sin farfar. En opfindelse ved navn en gyro, som han har brug for Sofies hjælp til at gøre færdig. Den nye dreng i klassen, som går under navnet, Dixie, er meget interesseret i Gyroen og samtidigt ved han forskellige ting om Sofie, som han umuligt kan vide. Tidsrejsen er fuldt af mystiske tidsparadokser og nervepirrende spænding, og den fungerer lige så godt i bogform som på tv.
Anbefales til de 8-12 årige.
Tinkas Juleeventyr. Pigen Tinka, som er halvt nisse og halvt menneske, er muligvis TV2s største varemærke når det kommer til julekalendere. Da den første sæson blev vist tilbage i 2017, måtte alle butikker, som solgte den karakteristiske Tinka Nissehue, hurtigt melde udsolgt på alle hylder. I år bliver den første sæson genudsendt, men du kan også låne den i bogformat her på biblioteket. Ganske som med Tidsrejsen, så følger kalenderbogsversionen af Tinkas Juleeventyr handlingen fra tv serien. I bogens univers lever mennesker og nisser seperat i hver deres verden. Nisserne foragter dog menneskene fordi, de efter deres overbevisning har stjålet julestjernen, der gav nisserne deres magiske kræfter. Men da Tinka finder en hemmelig passage ind til menneskenes verden og bliver venner med menneskedrengen Lasse, bliver de begge viklet ind i et stort eventyr. Her lærer de mere om Tinkas forældre og om den forsvundne julestjerne.
Anbefales til børn i alderen 6-12 år