Anbefaling af 'Alt det lys vi ikke ser'
Af Rebekka Mohr
Biblioteket anbefaler 'Alt det lys vi ikke ser'
Anthony Doerr har skrevet en historie om grusomhed, men også medmenneskelighed, godhed og styrke– alt det lys vi mennesker ofte ikke selv ser. Det er en rørende og poetisk historie, der har gjort et uudsletteligt indtryk på mig.

To skæbner og en kostbar juvel
Historien foregår nogle år før og under 2. verdenskrig. Historien følger to børn, der vokser op i henholdsvis Frankrig og Tyskland, men hvis liv og skæbne på forunderlig vis skal krydse hinandens spor. Det er samtidig også historien om en uvurderlig juvel.
Blind pige på flugt fra krigen
Marie-Laure LeBlanc mister synet som seksårig. Hendes far, der arbejder som låsesmed på det naturhistoriske museum i Paris, bygger en perfekt miniaturemodel af deres kvarter, så Marie-Laure selv kan finde rundt. Da tyskerne invaderer Frankrig, må far og datter flygte. De søger mod den ældgamle fæstningsby Saint-Malo, hvor familien har nogle slægtninge. Med på flugten har de en uvurderlig ædelsten, Flammernes Hav, fra museet, som på ingen måde må falde i tyskernes hænder. I Saint-Malo laver Marie-Laures far igen en miniaturemodel af byen, og inde i modellen gemmer han den kostbare juvel.
Forældreløs dreng med særlig talent
I Tyskland vokser den forældreløse Werner Pfennig op på et børnehjem. Hans triste udsigter er et liv i de nærliggende kulminer, men da drengen udviser et stort talent for at reparere radioer, bliver han optaget på et eliteakademi for Hitlerjugend. På akademiet gennemgår Werner den obligatoriske brutale opdragelse til at blive en god nazist, men hans evner til at opspore illegale radiosendere får ham snart sendt ud overalt i de tyskbesatte områder. Hen mod krigens slutning midt under bomberegnen finder de to hinanden, da Marie-Laure læser højt foran en radiosender og dette hører Werner. Det er også et ema i bogen, et møde skabt af stemme og radiobølger.
'Vinduerne gløder. Daggryets rødblonde lys trænger ind i værelset. Alt er under forandring og gør ondt, alt er usikkert. At være her, i dette værelse, højt oppe i dette hus, ude af kælderen, sammen med hende. Det er medicin' (Alt det lys vi ikke ser side 496)
Anthony Doerr skriver malende, nærmest scenisk, som læser bliver man hurtigt opslugt og optaget af Marie-Laure og Walters skæbner. Det er en historie om grusomhed, men også menneskelighed og godhed i en mørk tid– alt det lys vi mennesker ikke selv ser. Det er en gribende og meget poetisk historie, der har gjort et uudsletteligt indtryk på mig.
Den 4. maj 1945 blev lysene tændt i vinduerne igen. Danmark var frit efter fem års besættelse. Det er i år 80 år siden, at 2. verdenskrig sluttede i Danmark. Biblioteket markerer det med en lang række begivenheder, som du kan finde her på bibliotekets hjemmeside.