Gebyrer og erstatninger
Her kan du se gældende regler og satser for gebyrer og erstatninger.
Sådan udregnes gebyrer
Når du afleverer eller fornyer for sent, skal du betale et gebyr. Lån med samme udlånsdato og afleveringsfrist udløser et gebyr pr. afleveringsfrist, hvis du afleverer eller fornyr det samlet men for sent.
Gebyret skal betales uanset, om du har modtaget nogen form for påmindelse, hjemkaldelse eller regning. Hvis du afleverer eller fornyr dine lån til tiden, undgår du gebyrer.
Gebyrer og erstatninger opkræves af Frederiksberg Kommune
Det er Opkrævningen i Frederiksberg Kommune, der står for at opkræve biblioteksgebyrer og bibliotekserstatninger.
Hvis du får et gebyr eller et erstatningskrav, vil du derfor modtage en opkrævning i din e-boks fra Frederiksberg Kommune. Der gælder de samme regler for biblioteksgebyrer og bibliotekserstatninger som for øvrige krav, Frederiksberg Kommune opkræver. Betaler du ikke rettidigt, kan du risikere rykkergebyrer og/eller at dit mellemværende sendes videre til Gældsstyrelsen.
Hvis du modtager en opkrævning med et gebyr, bør du derfor straks betale opkrævningen. Hvis du modtager et erstatningskrav på en bog, skal du straks aflevere bogen, hvorved erstatningskravet annulleres. I modsat fald risikerer du et rykkegebyr. Hvis bogen er bortkommet, skal opkrævningen betales efter samme regler. En erstattet bog tilbagebetales, hvis du afleverer den indenfor 1 måned fra betalingstidspunktet.
Hvis du har spørgsmål til en opkrævning eller til en betaling, kan du kontakte Opkrævningen på betaling@frederiksberg.dk eller på telefon 38212403
Børn under 18 år
Vær opmærksom på, at et mellemværende på et barn under 18 år, altid skal betales af den forældre eller værge, som står registreret som økonomisk ansvarlig. Frederiksberg Kommune sender derfor også opkrævningen direkte til den økonomisk ansvarlige.
Gældende gebyrtakster
VOKSNE
1-7 dage 20 kr.
8-14 dage 66 kr.
15-30 dage 120 kr.
Over 30 dage 230 kr.
BØRN
1-7 dage 10 kr.
8-14 dage 32 kr.
15-30 dage 55 kr.
Over 30 dage 115 kr.
Gebyrerne er fastsat af Frederiksberg Kommunes Kommunalbestyrelse
Låneforbud
Skylder du 200 kr. eller derover i gebyr, kan du ikke længere låne på biblioteket. Låneforbuddet meddeles skriftligt med 7 dages varsel. Låneforbuddet ophæves, når du betaler hele gebyret, og materialerne enten afleveres eller erstattes.
Hvis du ikke betaler, vil gælden uden yderligere varsel blive overdraget til Frederiksberg Kommunes opkrævningskontor. Konsekvensen kan være yderligere omkostninger samt mulighed for oversendelse til Gældsstyrelsen for inddrivelse. Læs også Frederiksberg Biblioteks reglement.
Erstatninger
Materialer, der ikke er afleveret 30 dage efter afleveringsfristen, betragtes som bortkommet og skal erstattes. Du modtager en regning på erstatningsbeløbet inkl. gebyret på 230/115 kr. Erstatningsprisen for ødelagt og bortkommet materiale fastsættes af biblioteket til den pris, det koster os at anskaffe materialet igen. Vi lægger et gebyr på 55 kr. oveni til klargøring af materialet. Priserne hentes automatisk af bibliotekssystemet med få undtagelser, hvor det ikke er muligt at finde den korrekte genanskaffelsespris. Her indsættes i stedet en gennemsnitlig standardpris.
Erstattede materialer tilbagebetales indenfor 1 måned fra betalingsdatoen, hvis de afleveres i god stand til personalet på hovedbiblioteket eller medborgercentret Nordens Plads.
Særligt dyre materialer
Dvd'er, cd'er og visse videoer er licensbelagte, og derfor køber bibliotekerne dem til en helt anden pris end den, du selv køber dem til. Det gør dem væsentligt dyrere at erstatte end et privatindkøbt eksemplar. Du skal betale 605 kr., hvis du mister eller beskadiger en film. Computerspil og konsolspil koster 755 kr. i erstatning.
Genanskaffelsespriserne på it-udstyr er som følger:
- Bærbar computer: 5.755 kr.
- Strømforsyning: 275 kr.
- Høretelefoner: 99 kr.
- Mus: 50 kr.
Hvis du har spørgsmål til et gebyr eller en erstatning, er du velkommen til at skrive til biblioteket-sag@frederiksberg.dk