7 dage med 17 verdensmål

20.04.23
I uge 17 retter landets biblioteker spotlyset mod FNs verdensmål.

UGE17 er de danske bibliotekers oplysningskampagne om FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. 

Fra mandag til søndag sætter biblioteker over hele landet fokus på bæredygtighed i allerbredeste forstand.

På Frederiksberg kan du bl.a. komme til tegneworkshop og lytte til et spændende online-foredrag om den grønlandske indlandsis. 

Klimaforandringerne starter på indlandsisen

Den globale opvarmning er selvfølgelig en kæmpe udfordring for bæredygtig udvikling, og derfor står klimaet da også centralt i verdensmålene.  

Onsdag d. 26/4 kl. 19.00-19.45 kan du få en rapport fra en af klimaforandringernes ultimative forposter, den grønlandske indlandsis.

Carsten Suhr Jacobsen, professor og leder af Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, deler ud af sin nørdede og fascinerende forskning i, hvordan indlandsisensens farve påvirker klimaet. 

Den grønlandske indlandsis er nemlig ikke hvid hele året, og de steder, hvor den bliver sort, smelter den hurtigere. Hvad betyder den udvikling for klimaet som helhed? 

Læs mere og bestil (gratis) billetter.

For børn og forældre

Tegneworkshop

Verdensmål 15 hedder "Livet på Land" og handler bl.a. om at styrke biodiversiteten og bevare nogle af jordens vitale småarter. 

Insekter findes i alle mulige afskygninger - smukke, vilde, farverige, kamuflerede, spøjse, elegante, kluntede og voldsomme. 

Sammen med biolog og illustrator Marie Rubæk Holm tyvstarter vi på verdensmålsugen lørdag d. 22/4 kl. 10.30-13.00.  

Kom og spørg løs og hyg dig, mens du tegner og undersøger insekternes fantastiske verden.

Kl. 10.30 læser vi insekthistorier højt. Selve workshoppen begynder kl. 11.

Læs mere og bestil (gratis) billetter. 

Red sommerfuglene med Ramasjang!

Ramasjang har ”reddet verden” sammen med landets børn siden 2018. Og i 2023 gælder det nogle af de smukkeste insekter, der findes – nemlig sommerfuglene.

På biblioteket kan I finde bøger og læse om sommerfugle og insekter, klæde jer ud som insekter og farvelægge sommerfugletegninger i vores lille verdensmålshjørne.

Læs mere her.

Andre aktiviteter på Frederiksberg

Skraldegåtur og fællesspisning

Onsdag d. 26/4 kl. 16.00 kan du gøre en god gerning for miljøet, når lokale Frederiksbergborgere mødes for at samle skrald og bagefter spise et måltid mad sammen.

Arrangementet er et samarbejde mellem Københavns Fødevarefællesskab Frederiksberg, Det Bæredygtige forsamlingshus og sammenslutningen Dråben i havet. 

Læs mere om arrangementet her.

Foredrag: Myrer

På KU.BE kan du tirsdag d. 25/4 kl. 19.00 opleve et livestreamet foredrag om myrernes vilde og fascinerende samfund. 

Foredragsholderen er Joachim Offenberg, der er seniorforsker i insekt- og planteøkologi ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.

Læs mere om arrangementet her

Livestreamede arrangementer: litterær folkehøring og årets klimasang

Vand

Du kan bl.a. opleve forfatterne Peder Frederik Jensen og Malte Tellerup, når Albertslund Bibliotek onsdag d. 26/4 kl. 17.00-18.00 livestreamer en "litterær folkehøring" om et af naturens fire elementer.

Læs mere og følg med hjemme fra stuen

Hvem har skrevet Danmarks nye klimasang? 

De danske folkebiblioteker har inviteret alle, unge som gamle, til at deltage i konkurrencen om at skrive ’Danmarks nye Klimasang’.

Vindersangen offentliggøres torsdag aften den 27. april kl. 20.00, og du kan følge med hjemmefra.

Læs mere og se med

Følg med 

I løbet af uge 17 vil vi også dele boganbefalinger, der giver dig inspiration og oplysning om bæredygtighed og verdensmålene.

Følg biblioteket på Facebook og Instagram.

De 17 verdensmål

FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på et FN-topmøde i 2015.

De 17 hovedmål og 169 delmål trådte i kraft året efter og skal frem til 2030 sætte os kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.

Målene handler om alt fra klima og miljø til økonomi og social trivsel. Det handler i bund og grund om at sikre vores fremtid, så vi kan have det godt i den verden, vi befinder os i.

Læs mere om verdensmålene.

Tags