Museet for Søfart

M/S - Museet for Søfart

08.08.17
I 98 år havde Handels- og Søfartsmuseet sin faste plads på Kronborg Slot. Jeg kan huske at have besøgt museet for en del år siden på Kronborg, men jeg husker ikke så meget, hvad jeg så udover en lang række (ganske vist flotte) skibsmodeller - Museet rettede sig hovedsageligt mod besøgende med en stor maritim interesse, som jeg åbenbart ikke helt kunne mønstre i tilstrækkelig grad.
 
Oplevet og fortalt af Christian Møller Blæhr

I mellemtiden er museet blevet til M/S – Museet for Søfart, som på ny slog dørene op i 2013, og nu er der lidt mere ved oplevelsen af museet, som bider sig fast for en landkrabbe som mig.

Museet fik nemlig, udover sit navn, nye spektakulære og prisvindende rammer i kraft af arkitektfirmaet BIG’s genindretning af – eller rettere rundt om - den gamle tørdok ved Kronborg. Museumsrummene er udgravet og bygget således, at de danner en skibsform med den gamle dørdok i midten som "skibets" største og bevaringsværdige last. 

Med de nye rum er der også blevet plads til en meget anderledes formidlingsstrategi. Projektioner af havet, lydflader og selve rummenes arkitektur spiller med oveni gamle filmklip, diverse interaktive spil og den traditionelle udstillingsform med at udstille historiske genstande som navigationsinstrumenter og gamle søkort. 

Fra gulnede søkort til Rasmus Klump 

Museet består af en række faste og seværdige udstillinger, hvor livet på land gennemgående bliver sat i forhold til søfarernes liv på havet og i fremmede havne. Forestillingerne om søens folk bliver f.eks. undersøgt i udstillingen 'Vores allesammens sømand', hvor man også kan se, hvordan myterne har fundet vej til vores kultur og tegneserier som Rasmus Klump og Anders And. I en anden udstilling får man indblik i livet ombord på et skib, hvordan det er at være pakket tæt sammen i alle døgnets 24 timer og hvad man kunne lave i den sparsomme fritid.

Flere af udstillingerne peger på søfartens betydning for globaliseringen og vores verdensbilleder op igennem historien. Med det handelsnetværk, som Europa udviklede og dominerede i løbet af 1700-tallet, startede også globaliseringen med udgangspunkt i de varer, som blev fragtet frem og tilbage i hele verden.  

”Vestindien revisited - i kølvandet på kuldampere og cruiseturister”

M/S - Museet for Søfart præsenterer også løbende en særudstilling. Årets udstilling "Vestindien revisited", vil vise, hvilke spor Danmark efterlod på øerne, og hvordan øerne stadig er påvirket af Danmarks tilstedeværelse frem til 1917.

Udstillingen vises som en af mange på danske museer i forbindelse med fejringen af 100-året for salget af De Vestindiske Øer. 

Udstillingen "Vestindien revisited" løber til 29. oktober 2017.

Materialer
Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen: Skibskost i sejlskibstiden : fortællinger fra Marstal
Reservér
  • Bog

Skibskost i sejlskibstiden : fortællinger fra Marstal

Af Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen (2015)
Læs mere
Kirsten Jacobsen: Majestic Mærsk : 32 døgn om bord på verdens største skib : en logbog
Reservér
  • Bog

Majestic Mærsk : 32 døgn om bord på verdens største skib : en logbog

Af Kirsten Jacobsen (2015)
Læs mere
Svend Albrechtsen: Til den yderste grænse : sejlads på oceanerne gennem 1.000 år
Reservér
  • Bog

Til den yderste grænse : sejlads på oceanerne gennem 1.000 år

Af Svend Albrechtsen (2013)
Læs mere
Anders Riis (f. 1963-12-28): Selandia : verdens første oceangående motorskib
Reservér
  • Bog

Selandia : verdens første oceangående motorskib

Af Anders Riis (f. 1963-12-28) (2012)
Læs mere
Bruce Peter: Dansk linjefart - fra Selandia til Emma Mærsk
Reservér
  • Bog

Dansk linjefart - fra Selandia til Emma Mærsk

Af Bruce Peter (2011)
Læs mere
Carsten Jensen (f. 1952): Vi, de druknede
Reservér
  • Bog

Vi, de druknede

Af Carsten Jensen (f. 1952) (2010)
Læs mere