RumSnak på Biblioteket Frederiksberg i samarbejde med DTU Space og ESA (foto Biblioteket Frederiksberg / SLH)

RumSnak på besøg

23.04.24
HØR PODCAST - RumSnak, podcasten for det ydre rums entusiaster, besøgte biblioteket til en snak om jordens magnetfelt, Swarm-satellitter og H.C. Ørsted.

RumSnak er en veldreven og populær podcast om rumnationen Danmark. Den har eksisteret i fem år og har en stor og dedikeret lytterskare, når der med jævnlige mellemrum kommer nyt fra rummet - med et særligt blik for Danmarks rolle i alt det, der foregår derude.

I anledning af Swarm-satellitternes 10 års fødselsdag og som et populærvidenskabeligt vedhæng til en international forskerkonference i DGI-Byen, kom de to RumSnak-værter Tina Ibsen og Anders Høeg Nissen forbi vores bibliotek til en live-optagelse af RumSnak torsdag den 11. april 2024. Swarm er et storstilet europæisk rumprojekt, der med 'tre satellitter i kredsløb om kloden har kortlagt Jordens magnetfelt i stor detaljegrad'. Med på RumSnak-holdet var fire gæster og en hale af ingeniører fra DTU Space og ESA (European Space Agency), som er fælles tovholdere for Swarm-satellitterne.

Publikum fyldte biblioteket til bristepunktet, der var tunge goodiebags (satellit-tattoos, magneter, original Ingo Milton-tegneserie mv.) til de tidligt fremmødte og en udstilling fra DTU Space:

* En 1:1-model af Ørstedsatellitten
* Vaskeægte Kristian von Hornsleth-Swarm-maleri
* En maskine kaldet Fluxgate, der viser magnetfeltet og aktuelle udsving og meget mere.
 

Vidste man ikke bedre, kunne man denne sene eftermiddag godt forveksle udlånssalen med en kulisse fra Star Wars.

 

Lyt til Rumsnak

Podcasten ligger nu klar, og du kan høre eller genhøre den timelange samtale med professor fra DTU Space Nils Olsen, ESA-ansvarlig for Swarm, Anja Strømme og tegneserieskaberne Sussi Bech og Ingo Milton. Der er meget mere rumsnak i RumSnak-bogen og på RumSnak.dk.

 

Strunges satellit

Før podcastoptagelsen gik i gang, bød biblioteket publikum velkommen med en oplæsning af et satellitdigt. For der findes digte om alt under solen - og i tilfældet her faktisk også ting, der bevæger sig ud på den anden side af - OVER - solen. Michael Strunges debutbog Livets hastighed (1978) leverer et højspændt, erotisk digt med satellitten som hovedmetafor for det mandlige jeg, der kredser om en kvindelig planet. Satellitten opfanger alle signaler og omdanner dem til billedskrift - akkurat som Swarm satellitterne gør med Jorden:

"Jeg vil være din satellit
opfange alle signaler
og omdanne dem til billedskrift
hver gang dine elektriske øjne
udsender glimt, smiler, tæt på
græder, skuer dybt langt væk.
 
Alt vil jeg opfange, min egen planet
når jeg svæver omkring din krop [...]"

Du kan høre Niels Brandt, forsanger i The Minds of 99, læse digtsamlingen Livets hastighed højt på eReolen.

 

Satellitten er væk - en magnetisk playliste

Sammen med bibliotekets venner på DTU Space har biblioteket sammensat en playliste med populærmusik i satellittens tegn - til Swarm-missionens ære. Playlistens hovednummer er selvfølgelig Lou Reeds klassiker Satellite of love, der handler om jalousi, coolness og tabt kærlighed:

"Satellite's gone up to the sky, things like that drive me out of my mind"

Dave Gahan i Depeché Mode synger omvendt om "satellite of hate" på et gedigent nedbarberet og knaldhårdt synth-skelet fra 80'ernes begyndelse, mens der i den lettere og blødere ende af skalaen er ren forelskelsesfryd i Danseorkesterets Satellit, ligeledes 80'erne:

"Jeg sender til dig, til mig, til dig - Satellit, du er min"

I en veldrejet aktuel popsang fra vores samtid synger Harry Styles om satellitten, der tålmodigt kredser om den elskede: "I go round and round, satellite - Spinning round, waiting for you, to drag me in".

En bemærkelsesværdig sang er Morrisseys liveversion af Lou Reeds Satelitte of love. Morrisseys britiske accent er tydelig og stemmer t'erne i 'satellite'. Morrisseys fortolkning er nærved en oversættelse, i det han forstærker en forsmået, pinlig undertone i sangens ellers smukke tekstrum, så den fremstår vaklende og tvetydig som en ægte Morrissey-sang. En skøn detalje er, at Morrissey har ændret teksten så Lou Reeds linje "I love to watch things on TV" (altså en satellitopsendelse på TV, der fremstår som billedet på kærligheden, der forsvinder) kontrært, modstræbende, tørt og humoristisk bliver til:

"I can not stand the TV"

Så kender man sin Morrissey.

Satellite's gone - en playliste
* Jean Michel Jarre: Les Chants Magnétiques / Magnetic fields (1981)
* Lou Reed: Satellite of love (1972)
* Depeché Mode: Satellite (1982)
* Brian Eno, Karl Hyde: The Satellites (2014)
* Rhonda Harris: Under the satellites (2003)
* Danseorkesteret: Satellit (1985)
* Ted Gärdestad: Satellit (1979)
* Harry Styles: Satellite (2022)
* Mew: Satellites (2015)
* Beyoncé: Sattelites (2008)
* Tasmin Archer: Sleeping Satellite (1992)
* Aime Mann: Satellite (2000)
* Morrissey: Satellite of love (live, cover) (2013 ifm. Lou Reeds død)
* U2: Satellite of love (cover) (1992)
* Velvet Underground: Satellite of love (demo) (1970)

Vil du vide mere? Skriv til litterat på Biblioteket Frederiksberg Søren Langager Høgh (soho06@frrederiksberg.dk)