Bøger

Anbefaling af 'Drømmetælling'

Den nigeriansk-amerikanske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie er vendt tilbage til fiktionen efter flere små essays!

Af Benoit Petit

En mand står foran en bygning med bogen Drømmetælling i hænderne.
Foto: Biblioteket Frederiksberg

Drømme kontra virkelighed

’Drømmetælling’ er en flerstemmig fortælling om virkeligheden og de drømme, hovedpersonerne håber på, vil blive til noget. Fire afrikanske kvinder fortæller den ene efter den anden episoder af deres liv.
De hedder Chia, Zikora, Omelogor og Kadiatou. De tre første er veninder. Kadiatou arbejder jævnligt hos Chia. Alle fire har de til fælles at være Vestafrikanere boende i USA, at være veninder med velhavende nigerianere og Kadiatou guineanere,  men de er ikke privilegerede som de andre.
Alle længes efter et godt liv: kærlighed, et barn, succes i karrieren, et stabilt liv. Netop det gode liv udtrykkes forskelligt for hver af dem. De bliver dog alle konfronteret med deres køn og deres ophav; at være sort kvinde bliver deres fælles erfaring.

Brudstykker af fire historier

’Drømmetælling’ er en roman, der fungerer som en vævning. Gradvist kommer nye lag til syne, for alle fire kvinders historier er forbundet af tykkere eller tyndere tråd, alt efter hvor godt de kender hinanden. Hver fortælling er dog sin egen.
Chias og Omelogors historier fortælles fra hver deres stemme; den ene er madjournalist og den anden blogger, og de lever derfor af at skrive. 
Zikoras og Kadiatous fortælles til gengæld af en alvidende stemme, og den variation fungerer godt.

De store begivenheder

I baggrunden lurer Corona pandemien, som Adichie tidligere har skrevet om: det var i det korte essay om sin fars død, som skete i Nigeria, mens forfatteren var i USA og ikke kunne rejse hjem til sine forældre. Her i bogen er det særligt begyndelsen af pandemien, som anes. 
Noget andet, som Adichie har brugt i sin roman, er en retssag, der vakte mange reaktioner i 2011 i USA og verden over. Netop denne begivenhed, som først og fremmest får plads i Kadiatous historie, fortæller Adichie om i en ”note” trykt efter selve romanen. Det bliver til et meget interessant, kort essay om fiktionen og virkeligheden.

Kort sagt: En af de største litterære stemmer i vores tid har begået endnu en fabelagtig bog. Og i mine øjne er hun et godt bud på en Nobelprismodtager en gang i fremtiden.
Find flere bøger af Chimamanda Ngozi Adichie og flere læseforslag i samme stil herunder.

God læselyst!