Bøger

Anbefaling af 'Sult'

Af Benoit Enguerran Petit

Bøger

Biblioteket anbefaler: 'Sult'

Blandt de sidste bøger jeg har læst kan jeg varmt anbefale Tine Høegs nye roman, der fortæller ærligt om længslen efter at få et barn, så man kommer helt tæt på hende og kærestens hverdag.

Litteraturformidler Benoit Enguerran Petit sidder i stol og læser bogen 'Sult'
Foto: Biblioteket Frederiksberg

Et langt forløb

Historien fortælles af Mia, der forsøger at blive gravid sammen med kæresten Emil. De skal igennem et fertilitetsbehandlingsforløb, som sætter dem begge på prøve.

Dagen, ugerne går mellem håb, frustrationer, angst og vred. Både Mia og Emil oplever nedture og kan til tider føle sig som den, der fejler noget (Mia iagttager hver kropslig reaktion på hvert præparat; Emil er i fyrrerne og kan nogle gange være i tvivl om han er fertil). For dem er livet nu præget af den cyklus, behandlingen medfører i deres liv.

Emil har allerede to børn fra et tidligere forhold: Mia elsker dem men ser, hvor meget de biologisk set ligner deres mor og far. Mia jonglerer med sine følelser og fortæller ærligt om hverdagssituationer, der pludselig er svære at håndtere: skriveblokader; sommerferie med sine forældre, Emil og bonusbørn; børnefødselsdage; brug for at være alene.
Mens Mia føler sig kun som en krop, en fødemaskine og savner omsorg fra lægerne og sygeplejerskerne ignorerer personalet på klinikken Emil, som blot betegnes som ”manden” og ikke som en kommende forælder.

At skrive hver dag

Den spænding, der væves i Mia og Emils forhold er dog altid overvældet af en stærk kærlighed der kan mærkes i teksten. Et stærkt eksempel: det postkort Mia skriver til Emil på sin fødselsdag:

Jeg vil trække vejret 
Med dig til jeg dør

Som i 'Nye rejsende' (Tine Høegs debut, 2017) og 'Tour de chambre' (2020) skriver Tine Høeg noget der kan ligne et langt digt, dog er det en fortælling, der er bygget som en dagbog. Man følger med, en dag efter den anden. Korte noter: tit enkelte sætninger, nogle gange et helt afsnit. Mange ord fører læseren midt i processen: insemination, blastocyst, sædprøve, IVF, etc. Denne blanding af hverdagssprog, fagsprog og smukke formuleringer rammer tit plet.

Teksten flyder, og det er svært at lægge bogen fra sig. Man bliver simpelthen en del af Mia og Emils liv.

I en lignende genre kan jeg varmt anbefale Caspar Erics 'Alt hvad du ejer', som viser et par der konfronteres med ufrivilligt abort. Netop om fertilitetsbehandling findes der ikke mange skønlitterære bøger (det påpeger også Tine Høeg i Sult) men hernede er der samlet flere titler du kan låne på biblioteket.

God læselyst!