The Minds of 99 vendte "hjem" til Frederiksberg
Landets pt. største rockband er årets Frederiksbergkunstner 2022.
Af Biblioteket
Fredag d. 16. december blev prisen som årets Frederiksbergkunstner uddelt ved et officielt arrangement i KU.BE.
Prisen går i år til The Minds of 99, der med sange som 'Ung kniv', 'Hurtige hænder og 'Alle skuffer over tid' har cementeret deres status som Danmarks nok største rockband lige nu.
Biblioteket Frederiksberg var med og fik lov at spille spørgsmålene, da de tydelige beærede bandmedlemmer modtog prisen og fortalte om deres formative år på Frederiksberg.
Det hele startede på Lindevangsskolen
Med i prisen følger 10.000,-, som The Minds of 99 valgte at donere til musiklokalet på Lindevangsskolen.
Her gik de fire nuværende Minds-medlemmer Niels Brandt, Asger Wissing og brødrene Mikkel og Jacob Bech-Hansen i folkeskole og lagde kimen til bandet.
Til stede ved prisoverrækkelsen var Lindevangsskolens musiklærer Ole Jonsson, der tydeligt berørt fortalte om sine minder med de fire unge fyre, der allerede dengang havde store ambitioner.
I gymnasietiden kom de to andre Frederiksberg-drenge Anders Folke og Louis Clausen til, og dermed var besætningen i The Minds of 99 på plads.
Mikkel Bech-Hansen forlod bandet i 2016, men var alligevel med på scenen i KU.BE og med til at sende en tak til Lindevangsskolen - et vidnesbyrd om, hvad prisen betyder for bandet.
Polsk teenage-turné og lugten af Frederiksberg
Ole Jonsson mindedes bl.a. en legendarisk koncertturné til Polen, hvor de fire unge drenge fra Lindevangsskolen optrådte på lokale skoler og ungdomsklubber.
En tidlig forsmag på rockstjernelivet med Ole i rollen som roadie og manager for drengene, hvis evner allerede var til at få øje på.
Bandet blev også spurgt om, hvad det mest "frederiksbergske" træk ved The Minds of 99 er.
Guitaristen Anders Folke kom med det interessante bud, at det svarer til den lugt, man kan opleve, når man besøge andre folks hjem.
Det "frederiksbergske" er altså et fænomen, man ikke kan definere entydigt, men som alligevel man er ikke i tvivl om, når man oplever det.
Med deadpan-ansigt udbrød et andet bandmedlem: "Jeg ved godt, hvordan der lugter hjemme hos dig, Anders."
Cola-belønning
Som man kan høre i den fremragende DR-podcast Hvem er The Minds of 99?, foregik de unge folkeskoleelevers første koncert på plejehjemmet Dr. Anne-Marie Centret tæt på Lindevangsskolen.
Her arbejdede forsanger Niels Brandts mor, som havde engageret sønnens band til at optræde til en julefrokost for den fyrstelige belønning af 10 kasser cola(!).
Den ambitiøse Niels foreslog med det samme, at flaskerne skulle drikkes hurtigst muligt, så panten kunne omsættes til skrabelodder - hvis potentielle gevinst skulle bruges på bedre instrumenter.
Ringen blev således sluttet, da bandet i KU.BE fik overrakt en kasse Hancock-cola.
Vi kan oplyse, at kassen forlod KU.BE i selskab med bandet. Om panten er blevet til skrabelodder, melder historien dog intet om...
Årets Frederiksberg Talent
Arrangementet bød også på uddelingen af prisen som Årets Frederiksberg Talent, der i år går til den kun 15-årige trommeslager Emil Svagin Vangkilde, der er trommeslager i heavybandet Lextraneus.
Emil og Lextraneus gav en intens optræden til prisuddelingen, der blæste taget af salen i KU.BE og gjorde det svært for borgmester Michael Vindfeldt at finde de rette ord efterfølgende.
Tillykke til alle prismodtagere!
Om prisuddelingen
Det er borgere, institutioner og foreninger på Frederiksberg, der indstiller kandidater til henholdsvis årets Frederiksbergkunstner og årets Frederiksbergtalent.
På den baggrund udvælger kultur- og fritidsudvalget en kunstner og et talent til kommunalbestyrelsen, der træffer det endelige valg.
Prisen Årets Frederiksbergkunstner har været uddelt siden 1981, og blandt tidligere modtagere er Rasmus Seebach, Hanne Vibeke Holst, Martin Bigum og Leonora Christina Skov.