Punk for begyndere
Hurtigere, højere, vildere - her får du en lynhurtig introduktion til punkmusikken. PS: Dem uden sikkerhedsnåle i ørene kan også være med.
Af Biblioteket
Hvad kendetegner genren?
Punk er en musikgenre på linje med jazz, opera, calypso og honky-tonk, men det er også - i højere grad end nogen af de førnævnte - en identitet og en subkultur.
Måske derfor er det svært at give en præcis definition af, hvad punkmusik er. Er man punker, bliver alle genrer, man kaster sig over, jo til punk.
Alligevel vil jeg vove pelsen og udpege tre ting, der for mig er centrale i punkmusikken:
Minimalistisk instrumentering (som regel: guitar, bas, trommer)
Korte og hurtigt eksekverede numre
Skramlet/skødesløs fremførelse (eller i nogle tilfælde: begrænsede musikalske evner!)
Hvornår opstod punken?
Punk hænger uløseligt sammen med 1970'erne, hvor ungdommen havde fået nok af arbejdsløshed, politisk idealisme, hippier og alskens autoriteter.
Nye værdier blev dyrket: det grimme, det larmende, anarkiet og uafhængigheden. Man definerede sig i modsætning til en idé om en kulturel mainstream, der udspyede pop og metervarer.
Sex Pistols med den hærgede Johnny Rotten i front var bannerførere for en bevægelse, der med udgangspunkt i London gik som en steppebrand fra land til land i årene 1976-78. Nu behøvede man ikke ligne Donny Osmond eller have en rig onkel med et pladestudie for at blive noget ved musikken.
Faktisk behøvede man (næsten) ikke engang at kunne spille et instrument! Punken var således den ultimative do-it-yourself-bevægelse, der tillod helt almindelige unge at udleve rockdrømmen.
Hvorfor er det så fedt?
For mig handler punk om at genskabe ekstasen fra 1950'ernes rock and roll (Elvis Presley, Bo Diddley, Little Richard m.fl.) - bare højere, hurtigere og vildere.
Koncerter med de amerikanske punkpionerer Ramones varede i begyndelsen 15-20 minutter og indeholdt typisk ligeså mange numre. Det var ikke tilfældigt. I klar opposition til 1970'ernes progressive rock med dens episke nummeropbygning og alenlange guitarsoloer skulle budskabet nu skæres helt ind til benet. Heri lå også en bevidsthed om, at kunstnere ikke bare automatisk kan regne med publikums opmærksomhed.
Som en af punkens store skikkelser, Joe Strummer fra The Clash, har sagt: "It's a busy world" - så hvis man vil have folk til at lytte, må man spille hurtigt!
Hvis du skal lytte til ét album...
... vil jeg anbefale Ramones' utroligt indflydelsesrige debut fra 1976. Albummets skrabede og enkle produktion var skoledannede inden for genren, og nok så vigtigt introducerede det en provokerende, tegneserieagtig humor taget direkte fra det hårde gademiljø i New York-bydelen Queens.
Her på biblioteket kan du låne en udvidet luksusudgave som ud over debutalbummet også indeholder diverse single mix, outtakes, demoer og live-optagelser.
Hvad sker der aktuelt?
Den klassiske punks storhedstid var næsten ligeså kort som et nummer på Ramones. Efter gennembruddet i årene 1976-78 udviklede genren sig i et væld af nye retninger (new wave, post-punk, hardcore m.m.). Men punkens idealer om autencitet, kommerciel uafhængighed og "1-2-3-4-og-så-derud-af" levede videre, og også i dag er der tusindvis af bands, der trækker på energien og idéerne fra de gyldne år i slut-70'erne.
I Danmark står navne som Iceage og De Høje Hæle bag interessante, omend vidt forskellige, nyfortolkninger af genren.
Punk bliver således stående som en tradition, nye musikere kan (gen)bruge og lade sig inspirere af. Med fynd, klem og fart over feltet!
Hør med
Lyt til vores Spotify-playliste herunder med de bedste punknumre fra 1976 til i dag. Den er et godt sted at starte, hvis du er blevet nysgerrig på punkmusikken.