Dagbøger for begyndere
Vi sætter spot på en af vores mest populære genrer: Dagbøgerne. Her får du en kort intro til de allerbedste - fra Wimpy Kid til Anne Frank.
Af Astrid Myrup
Dagbøger for begyndere
I efteråret sætter vi fokus på den populære dagbogsgenre og folder den ud på nye måder i installationen 'Dette er ikke en dagbog'. Her kan du få inspiration til de bedste bøger i genren.
Hjælp, mit barn læser dagbøger
Dagbogen kommer i mange former og farver og kan være svær at få overblik over. Til de mest kendte af de illustrerede dagbøger hører Wimpy Kid, Mira og Mynte.
Måske kender og elsker dit barn allerede nogle af dem?
Måske synes du genren virker fjollet og har svært ved at se værdien i de mange illustrationer og de skæve skrifttyper. Men der er masser af guld gemt i dagbøgerne og her guider vi dig til de dagbøger, der vil vække læselysten hos netop dit barn.
Fiktiv eller personlig?
Dagbøger kommer i mange forskellige former og farver, med og uden illustrationer, realistiske og særdeles fjollede. De fleste af dagbøgerne her på siden er fiktive dagbøger som er skrevet af voksne forfattere til børn. De fleste illustrerede dagbøger er henvendt til 9-12-årige. Sidst i artiklen er der også nogle anbefalinger, som er til dig, der er ved at vokse fra Mira og Wimpy Kid.
Børn kan dog også selv skrive dagbøger og endda få dem udgivet. Se bare den jødiske teenager Anne Frank, der dokumenterede sine egne oplevelser og satte sit præg på verdenshistorien. Dagbogen er en vej til at udtrykke sig og fortælle sin egen historie, både til nutiden og eftertiden - det er der power i!
Alligevel er der noget ved det, at skrive dagbog, der er lidt sårbart. Måske er det en lille smule pinligt at skrive dagbog? I hvert fald, hvis nogen ved det.
Et særligt kendetegn ved dagbogsgenren er, at man kommer helt ind i jeg-fortællerens tanker og følelser. Man er med, når det er pinligt og får indblik i det, der kan være svært, når man er et barn på kanten af at være ung. Læseren kan spejle sig i fortællerens udfordringer og opleve at de ikke er alene om at bakse med kroppen, vennerne og ikke mindst forældrene.
I Penny tegner en god ven har Penny angst, og selvom det giver hende udfordringer, så er det også med til at gøre hende til den, hun er. Gennem den illustrerede dagbogs humoristiske stil, glider de svære emner lettere ned for tween-læseren.
Gennem dagbøgerne får man - som i al anden litteratur - chancen for at komme helt tæt på nogle personer som enten minder om én selv, eller lever helt anderledes liv. Uanset om det er en zombiedreng - med et liv fyldt med ganske genkendelige hverdagsproblemer, eller en helt almindelig pige, som blot tilfældigvis bliver flygtning. Og som læser kan man måske også få lyst til at fatte pennen og sætte ord på sin egen hverdag?
I vores installation 'Dette er ikke en dagbog' flyder tanker og følelser fra dagbogslitteraturen ud over væggene i et teen-værelse. Kig forbi med dit barn og lad dem gå på opdagelse. Du kan læse mere om installationen her på vores hjemmeside.
Uanset om dit barn er til gak eller alvor, så kan dagbogsgenren være en vej til læselyst. Held og lykke - og spørg din bibliotekar, hvis du har brug for mere inspiration.