Om Hovedbiblioteket
- Herunder kan du læse mere om Hovedbiblioteket efter ombygningen.
Indretning
Renoveringen har gjort biblioteket moderne og tidssvarende med respekt for bygningens oprindelige udtryk og arkitektur.
Det er alene den klassiske bygning fra 1935, der er renoveret – ikke Østsalen fra 2004, hvor du bl.a. finder Børnebiblioteket.
Hvad er nyt?
I forhallen er det oprindelige skakternede gulv genetableret, og rummet er sat ind i en moderne kontekst med et specialdesignet interaktivt bord, skabt af det islandske oplevelsesdesignbureau Gagarin, der guider bibliotekets brugere videre ind i biblioteket.
Herfra kan du bevæge dig ind i den nyetablerede lounge med infocenter, velassorteret kaffeautomat og udsigt over Falkoner Plads.
Videre herfra til udlånssalene, hvor der er kommet nye gulve og istandsatte vægge.
Gallerierne mellem de tre udlånssale er renoveret og åbnet for publikum. Her finder du bl.a. cd'er, dvd'er og noder, som tidligere stod i Østsalen.
Endelig er ”Frederiksbergværelset” med dets samling af fine, ældre bøger igen blevet en del af publikumsområdet, efter det i en årrække har fungeret som mødelokale for bibliotekets medarbejdere.
Hovedbibliotekets historie
Hovedbiblioteket blev tegnet af arkitekt H.C. Andresen og bygget 1933-1935.
Set med datidens øjne var det en banebrydende, moderne biblioteksbygning på i alt 4.700 m2.
I 2004 blev Østsalen med sine 1.500 m2 indviet. Arkitekten var Henning Larsens Tegnestue.
Samlingen
Efter renoveringen er en større del af Hovedbibliotekets bøger blevet frit tilgængelige for publikum.
Således er mange af de bøger, der før skulle bestilles fra det lukkede magasin i bibliotekets kælder, nu at finde på reolerne i udlånssalene.
Samlingen er samtidig blevet delt op på en lidt anden måde, end du har været vant til.
Al skønlitteratur er nu opstillet alfabetisk, hvor det før i større grad var inddelt efter genre (krimi, digte, noveller, m.m.).
Den nye opstilling gør, at du lettere kan finde den forfatter eller bog, du leder efter, da der kun er ét A-Å-system, du behøver orientere dig i.
Den velkendte A-Å-opstilling i reolerne er desuden suppleret med borde med materialer til inspiration (de såkaldte "inspiratorieborde").
Man kan selvfølgelig stadig reservere bøger og andre materialer helt som vanligt.
Inspiratorieborde – hvad er det?
Inspiratorieborde er små og store runde borde med særligt udvalgte bøger fra bibliotekets store bogsamling. Her kan du blive inspireret og gå på opdagelse mellem 49 temaer på hovedbiblioteket.
Hvert bord har en særlig profil, enten et emne som f.eks. moderskab, fodbold eller haver, eller tager udgangspunkt i læseren, forfatteren, stilen, subgenren, tidsperioden, bogomslaget eller noget helt andet.
Udover de 49 inspiratorieborde på Hovedbiblioteket er der yderligere 15 på bibliotekerne på Danasvej, Godthåbsvej og Medborgercentret Nordens Plads. Der kommer også inspirationsborde på KU.BE på sigt.
I alt præsenterer rummer bordene op i mod 5.000 bøger.
Kunst
Mange spørger til de malerier, der hænger på Hovedbibliotekets vægge.
De seks malerier i Litteraturens sal er af Frede Christoffersen. Billedserien hedder Døgnet og var en gave fra Ny Carlsberg-fondet i anledning af bibliotekets 75-års jubilæum i 1962. De er blevet nænsomt renset i forbindelse med renoveringen.
Malerierne Mod Dybet (1995), Alice in Wonderland (1995) og Broen (1994) i Østsalen er af Carl-Henning Pedersen.
Åbent bibliotek
Ombygningen har givet mulighed for, at hovedbiblioteket har kunnet udvide åbningstiderne.
Et nyt adgangssystem betyder nemlig, at åbningstiden er udvidet med tidsrum, der er selvbetjente, hvor man som borger selv kan lukke sig ind og ud ved hjælp af sit sundhedskort og sin firecifrede biblioteks-pinkode.
Man skal være oprettet som bruger. Også borgere udenfor Frederiksberg Kommune kan oprettes som lånere og dermed få adgang til Hovedbiblioteket i den selvbetjente åbningstid.
Dette kaldes ”åbent bibliotek”.
Også bibliotekerne på Danasvej, Godthåbsvej og Medborgercentret Nordens Plads er ”åbne biblioteker” og har lige som Hovedbiblioteket åbent alle dage kl. 7-22 (åbningstiderne for biblioteket i KU.BE følger KU.BEs åbningstider).