Tre pletskud om venskab

At starte i SFO er en stor ting for mange børn. Vi anbefaler tre hjertevarme historier om venskaber.

Børnelivet er fuld af store omvæltninger. At starte i SFO er en af dem. Ikke mindst fordi man skal forlade alt det kendte fra børnehaven og pludselig forholde sig til en masse nye ansigter.

Vi stiller skarpt på venskaber og anbefaler tre hjertevarme historier om venskaber.

I Aakesons Ingen leger Robert med Ingen.

Ingen er faktisk Roberts bedste ven. Men ingen andre kan se Ingen, for han er nemlig usynlig. Robert og Ingen blev venner, da Robert startede i skole og ikke kendte nogen af de andre børn, og de har været uadskillelige lige siden – altså lige indtil den dag, hvor Ingen pludselig begynder at opføre sig underligt.

Hvorfor skal Ingen pludselig sidde ved siden af den underlige dreng Anton fra Roberts klasse? Hvad gør man, når man gerne vil have sin ven i fred og, at alting skal være som det plejer?

Aakeson har skrevet en lille perle af en rørende historie om ensomhed, løsrivelse og det at finde og opleve magien i et venskab.

Min bedste bedsteven er historien om egernet, som leder efter en ven.

En dag finder egernet svampen Pok, som han er sikker på bliver hans bedste ven. ”Man har kun én bedsteven, og det er ham, man hygger sig allermest med,” konkluderer egernet. Men så dukker Momo op …. og pludselig også Gynther. Hvem skal egernet vælge?

Jeg er vild med Olivier Tallecs historier om egernet, som på en varm og sjov måde, og helt i øjenhøjde med børnene, filosoferer over børnelivets store dilemmaer – og tegningerne af egernet kan man kun knuselske.

Hvad er en venskabsbænk egentlig? Og har du nogen sinde siddet på en?

I bogen af samme navn, er den dét sted man kan sætte sig, hvis man gerne vil have en ven. Tilde er startet i en ny skole og ser på, at alle de andre børn løbe og lege.

Læreren foreslår, at Tilde sætter sig på den gamle venskabsbænk. Der er bare lige ét problem. Venskabsbænken er optaget og i øvrigt også i stykker – og hvad skal Tilde så gøre og kan bænken repareres?

Sød og poetisk hverdagshistorie, som mange børn vil kunne relatere til, både ved skolestart og skoleskift. Billedsiden er simpelthen så fin, og tegningernes forskellige perspektiver understreger Tildes følelser undervejs.

Læs historierne, snak om at venskaber kan opstå, når man mindst venter det og få svar på, om man virkelig kan have mere end en bedste ven.

Besøg også børnebibliotekets SFO-starts-udstilling

Her kan I finde og låne mange gode bøger om venskaber, samt prøve en vaskeægte venskabsbænk.

Få inspiration til flere bøger om SFO- og skolestart her

Materialer