"Hun sidder med hænderne foldede i skødet og husker sig selv på at hun er Agnete, at hun er blevet en gammel kone som er på plejehjemmet..." Martha Christensen: 'Havsens bund' (1993) (Foto: Old Fresian woman // Public domain // Museum of New Zealand)

Litteratur til Alzheimerforeningens landsindsamling

19.09.23
Aldringens læseliste. Hvad siger litteraturen om at ældes, om at leve med et levet liv bag sig og med behov for hjælp og pleje?

Søndag den 24. september 2023 stemmer Alzheimerforeningen dørklokker og samler ind til arbejdet med at styrke livet for mennesker, der lever med demens. Det er der i omegnen af 100.000 danskere der gør - alle med pårørende. I den anledning kigger biblioteket nærmere på litteratur og demenssygdommens typiske følgesvend, aldring.

Vi bliver mere gamle

For bronzealderens mennesker var middellevetiden 20 år, mens vi i 2023 i Nordeuropa har rundet 80 år som forventet alder. Alder er med andre ord ikke en fast størrelse. Det handler Nicklas Brendborgs betagende populærvidenskabelige bog Gopler ældes baglæns (2021) om. I Kaspar Colling Nielsen sci-fi-drøm Den danske borgerkrig 2018-2024 (2013) er såkaldt 'antiageing' sat på spidsen i en spekulativ fremtid, hvor aldring kun er for de fattige, og hvor overklassemennesker rask væk bliver 2-, 3-, 400 år og selv vælger livsaldre fra og til.

Men hvad siger litteraturen i øvrigt om middellevealderens acceleration og konsekvensen heraf: Levede liv på den anden side af 70-80-90 år? Og hvad med de matchende identiteter, erfaringer og eksistensmarkører, som nu er reglen snarere end undtagelsen?

Litterat Peter Simonsen har udpeget en nyere litterær tendens, "ældrelitteratur", der "tager ældre mennesker alvorligt som kunstnerisk gyldigt materiale" (Peter Simonsen: Livslange liv - plejehjemsromaner og pensionsfortællinger fra velfærdsstaten (2014)). For selvfølgelig følger litteraturen med, når demografien skrider.

"[ældrelitteraturen har] virkelighedsmarkører som: plejehjem, pension, efterløn, gangbesvær, demens, stavgang, inkontinens, hukommelsessvigt, pensionistliv, sprogtab, akavet seksualitet, senvækst, tredje alder, livsfortælling, reminiscens, arv, børnebørn, livsfuldendelse, selvrealisering, ensomhed, gebis, begravelse, dødfunden, dødsannonce"

- Peter Simonsen: Livslange liv (2014)

 

Aldringens læseliste - ti bud på gamle i litteraturen fra Shakespeare til Willumsen

1. Kirsten Thorup: Ingenmandsland (2003) - Fortællerstemmen Carl er fanget på et plejehjem med sin tiltagende demens. Sætningerne smuldrer for ham, hans humør er utilregneligt og læseren får det hele i et gribende intenst og dragende sprog.

2. Shakespeare: King Lear (1606) - Den gamle konge vil have sine døtres kærlighed bekræftet, men får en nedrig kamp i stedet. Kongeriget forsvinder under hans fødder mens hans bevidsthed trækker sig tilbage. Jovist, de gamle var der også i gamle dage.

3. Dorrit Willumsen: Løg trækker tårer (2019) - Wendy på 74 stikker af og lever et tilsyneladende frit liv som en slags pensionist-BZ'er. Den selvdiagnosticerede diæt lyder på flødeboller og champagne.

4. Dorrit Willumsen: Tjeneren og hans søster (2022) Bogen bringer de bedste, spydigste og mest præcise sætninger om omsorgsbyrden for den gamle og hans nærmeste pårørende. Og om velfærdsstatens plejepersonale på visit inde i intimsfæren.

5. Bent Vinn Nielsen: Et almindeligt liv (2010) - Hovedpersonen med det sælsomme navn Skat Enevoldsen er 96 og bliver bevilget erindringsterapi af kommunen, alt imens velfærdsstatens hjælpende hånd tvinges ned i forfatteren Vinn Nielsens sarkastiske syrebad.

6. Martha Christensen: 'Havsens bund', i samlingen Her i nærheden (1993): Den mesterlige novelle føler med en gammel demensramt kvinde, som må se livet fortone sig og omverdenen blive ladt tilbage.

7. Philip Roth: En fars søn (1991) [oversættelse Niels Brunse] - Roth fortæller råt for usødet historien om sin 86-årrige fars kræftsygdom, der fortærer ham dag for dag - indtil der ikke er flere dage tilbage.

8. Thomas Bredsdorff: Tøsne og forsytia (2017) - Litteraturprofessoren læser Kirsten Thorup (se listens nr. 1) for at forstå det ubegribelige og hans ellers fede, rige, fyldige sprog kommer til kort overfor mødet med Alzheimers på tætteste hold.

9. Pia Tafdrup: Tarkovskijs heste (2006) - Den højstemte digter skriver til og om sin demensramte far, der tager de sidste skridt ud af livet.

10. Jens Blendstrup: Gud taler ud (2004) - Uffe Blendstrup hedder uden tøven Gud i dette stykvise, eksistentielle og umanerligt sjove erindringsværk om en gammel far, der går i opløsning i en cocktail af alkohol, alderdom og kræft.

                                                                 *

Demensvenlig bog 2024

Biblioteket Frederiksberg har et udfoldet samarbejde med kommunens plejecentre, hvor bøger på skrift og lyd distribueres rundt til de borgere, der ikke selv kan komme på biblioteket og låne.

I samarbejde med beboere på OK Fonden Benedikte Plejecenter og Plejecenter Kastanjehaven arbejder biblioteket på en helt særlig demensvenlig bog, en taktil artist-book med digte, linoleumstryk og papir tilpasset de særlige behov, som mennesker med moderat/svær demens har. Bogen tager udgangspunkt i en række institutionsbesøg og bringer tekst af Anna Rieder, tryk af Mette Uldal og udformning af Åse Eg. Bogen lanceres i foråret 2024 og er støttet af Socialstyrelsen.

- Biblioteket Frederiksberg laver en demensvenlig bog. Her ses en dummy-version. Åse Eg, Anna Rieder, Mette Uldal bidrager. Projektet er støttet af Socialstyrelsen.

 

Vil du vide mere? Skriv til litterat på Biblioteket Frederiksberg Søren Langager Høgh (soho06@frrederiksberg.dk)

                                                                 *

Anbefalinger - fem bøger og en Hollywood-film fra en pårørende

Inge Olsen bor på Frederiksberg og er tilknyttet den demensvenlige bog som frivillig. Hun er flittig læser og læsekredsmedlem på Biblioteket Frederiksberg samt medlem af Alzheimerforeningens Repræsentantskab.

Her er hendes anbefalinger til fem bøger og en spillefilm om demens og alderdom:

1. Birgitte Vølund mfl.: Forstå demens (2022)
 
2. Johnna Baggers: Demens på rette vej (2006)
 
4. Bente Klarlund Pedersen: Gå-bogen – gå, så går det nok (2018)
   
5. Audun Myskja: Mit hjerte har ikke demens (2016)
 
6. Richard Glatzer: Jeg er stadig Alice (2014), baseret på romanen, "Stadig Alice", Lisa Genova (2007)

 

"Vi er mange, der er berørt af demenssygdomme – enten som demenssyge eller som pårørende. Vi skal tale om det og dele viden. Det hjælper Alzheimerforeningen med. Jeg vil opfordre alle til at hjælpe og bidrage til Alzheimerforeningens landsindsamling på søndag."

- Inge Olsen, pårørenderepræsentant på lokalt plejehjem på Frederiksberg.

Alzheimerforeningens Landsindsamling
Søndag den 24. september i hele landet
 
* Hjælp med indsamling: indsamler.alzheimer.dk/