Kan man spille en bog?

29.08.24
I øjeblikket sætter vi på børnebiblioteket fokus på spilbøger, men hvad er en spilbog egentlig?

Almindelige bøger skal læses fra begyndelsen til enden. Men de bøger vi har valgt til denne udstilling er lidt anderledes. Det er nemlig bøger, der kan spilles, og hvor DU selv får lov til at vælge handlingen.

I stedet for bare at bladre videre til den næste side vil bogen give dig forskellige valg, du skal træffe. Og de valg, du træffer, vil påvirke bogens forløb og i sidste ende dens afslutning. Derfor vil du som læser også skulle springe rundt mellem mange forskellige sider, og i nogle spilbøger vil du endda skulle bruge terninger og blyanter, når du eks. skal kæmpe imod monstre.


I Danmark blev spilbøger for alvor populære for omkring 40 år siden med serien Sværd & Trolddom. Disse bøger var meget inspirerede af rollespillet Dungeons & Dragons og foregik for det meste i et fantasyunivers. Inspireret af rollespilsverdenen skulle spilleren holde styr på forskellige egenskaber, såsom evne, udholdenhed og magi samt, hvor mange livspoint man havde tilbage. Røg man ned på 0 livspoint døde man, og man skulle starte forfra på bogen fra begyndelsen.

Fra slutningen af 90erne og op igennem 00erne døde spilbogsmarkedet lidt ud, men i løbet af de seneste år, har spilbogen for alvor oplevet en renæssance. Mange af de gamle Sværd og Trolddom bøger er blevet genudgivet samtidigt med, at der igen er begyndt at udkomme en masse spændende nye titler indenfor genren.  

Det gælder i særdeleshed også for danske udgivelser, og her har vi selvfølgelig inkluderet nogle af de nyeste og mest spændende titler i vores udstilling.


Er du nysgerrig, så lån en spilbog med hjem og prøv den. Evt. i fællesskab. Det fungerer faktisk utroligt godt som en aktivitet, man kan gøre sammen som familie og diskutere de forskellige valgmuligheder igennem med hinanden, inden man beslutter sig.

Rigtig god fornøjelse.

Materialer